keskiviikko 23. syyskuuta 2015

MTV: Turvapaikanhakijoita kuljettavat bussit vailla päämäärää – Suomesta loppuvat lähitunteina majoitustilat

MTV: Turvapaikanhakijoita kuljettavat bussit vailla päämäärää – Suomesta loppuvat lähitunteina majoitustilat 23.9.2015
Yle: Maahanmuuttovirasto vetoaa kuntiin: Majoitustilat loppumassa muutamassa tunnissa

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomen vastaanottokeskuksista loppuu tila jo lähitunteina.

Turvapaikanhakijoita on tullut tänäänkin Suomeen useita satoja.

Torniossa tilannetta seuraava MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkönen kuvailee tilannetta erittäin kriittiseksi.

– Täällä Tornion järjestelykeskuksella tilanne on varsin hyvin hallinnassa, ihmisiä kuitenkin tulee ja lähtee koko ajan. Mutta tilanne vastaanottokeskuksissa muualla Suomessa on hyvin hyvin kriittinen, Mälkönen kommentoi Kymmenen uutisissa.

Torniossa toimintaa organisoivan Maahanmuuttoviraston apulaisjohtajan Antti Jäppisen mukaan hänellä ei yksinkertaisesti ole enää konkreettisia osoitteita, jonne tänään rekisteröityjä turvapaikanhakijoita voitaisiin lähettää.

– Meillä on tässä lähdössä 30 paikkaa Kangasalaan ja sen jälkeen meillä ei käytännössä ole yhtään paikkaa valtakunnassa. Tilanne johtuu siitä, että tulijoita on niin paljon ja keskuksia on avattu järkyttävän hitaasti, Jäppinen kommentoi MTV Uutisille illalla puoli yhdentoista aikaan.

– Täältä on jo lähtenyt kuljetuksia kohti Etelä-Suomea ilman, että kuljettaja tai kukaan muukaan tietää, mihin auto ja ihmiset ovat menossa, Mälkönen puolestaan vahvistaa.

"Kaikkien apua tarvitaan"

Maahanmuuttovirasto myöntää, ettei tilanne vastaanottokeskuspaikkojen osalta enää ole sen hallinnassa. Se on vedonnut Suomen kuntiin, että jostain löytyisi hätämajoituspaikkoja.

– Osa kunnista on laatinut aiesopimuksia laajamittaisen maahantulon tilanteeseen. Nyt olen viestittänyt ministeriölle, että nämä aiesopimukset otettaisiin käytäntöön. Isommissa kaupungeissa ja kunnissa on jonkun verran tilaa, joka voidaan ottaa hätätilanteessa aika nopeasti majoituskäyttöön, Jäppinen sanoo.

– Kuntasektori täytyy saada mukaan näihin talkoisiin huomattavasti suuremmalla panoksella mukaan, jotta tästä selvitään ilman ihmishenkien menetystä.

Maahanmuuttovirasto vetoaa myös seurakuntiin ja muihin mahdollisiin auttajiin.

– Kaikkien panosta tarvitaan, jos halutaan, että meillä ei Kreikan malliin turvapaikanhakijat yövy kadulla. Säämme ei siihen oikein sovellu, varsinkaan talvisin.

Mälkösen mukaan vielä ei kuitenkaan tiedetä, mihin nyt yöllä matkaavat ihmiset sijoitetaan.

– Bussit matkaavat kohti Etelä-Suomea, siihen menee useampi tunti, mutta aamuksi heille pitäisi löytää joku osoite. Tällä hetkellä nuo osoitteet eivät ole oikeastaan kenenkään tiedossa.

__________________________________________

Yle: Maahanmuuttovirasto vetoaa kuntiin: Majoitustilat loppumassa muutamassa tunnissa

Hätämajoituspaikkoja saadaan kunnista liian hitaasti käyttöön. Kaikki olemassaoleva tila tarvitaan, vetoaa Maahanmuuttoviraston apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

Tänään Tornioon on tullut 550 turvapaikanhakijaa rajan yli. Myös eilen määrä oli samaa luokkaa. Vastaanottokeskukset eivät selviä urakasta, ellei kunnista löydy nykyistä nopeammin hätämajoituspaikkoja. Keskiviikkoillan A-studio kävi seuraamassa tilannetta.

– Nyt eletään suoraan kädestä suuhun. Kaikki olemassa olevat keskukset ovat ääriään myöden täynnä, kertoo Maahanmuuttoviraston apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

Hätämajoituspaikkoja on saatu käyttöön hyvin lyhyellä varoitusajalla. Pääasiassa paikkoja on saatu järjestymään Uudenmaan alueelta. Myös Joutsenoon ja Ouluun on päässyt lähtemään bussillinen ihmisiä. Tilanne ei voi pitkään jatkua näin epävarmana.

– Olemme joutuneet täältä lähettämään muutaman linja-auton kohti etelää, tietämättä mihin he ajavat, Jäppinen kertoo.

Jäppinen vetoaa kaikkiin Suomen kuntiin. Kaikki olemassaoleva tila tarvitaan.

– Oma arvioni on, että olemme enää ainoastaan tuntien päässä siitä, että meillä ei ole enää osoittaa paikkoja kaikille maahan saapuville ihmisille.