tiistai 22. syyskuuta 2015

MTV: Irakilaismies MTV Uutisille: "Turvapaikanhakijoista osa tulee Suomeen juhlimaan"

MTV: Irakilaismies MTV Uutisille: "Turvapaikanhakijoista osa tulee Suomeen juhlimaan" 22.9.2015

Osa turvapaikanhakijoista tulee tänne juhlimaan ja pitämään hauskaa, koska se ei ole kotimaassa mahdollista, väittää irakilainen Salwan Albarode.

– En ymmärrä, miksi jotkut matkustavat hengenvaarallisen matkan Suomeen vain pitääkseen hauskaa kuin turistit. Näkisitpä, kuinka he juuri nyt kuuntelevat musiikkia ja tanssivat täällä.

Albaroden mukaan muutamat ovat jo lähdössä takaisin Irakiin.

– He ovat sanoneet, että heidän pitää päästä takaisin Irakiin. Syy tähän on se, että heillä on kuulemma ongelmia kotona. Kysyin, että miksi tulette Suomeen, jos teillä on ongelmia kotona. He eivät vastanneet siihen yhtään mitään, ihmettelee Albarode.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan turvapaikanhakijoista oleskeluluvan on saanut keskimäärin 40 prosenttia hakijoista.

Valheita vapauden vuoksi

MTV Uutiset on seurannut Irakista tulleen 25-vuotiaan Salwanin elämää turvapaikanhakijana Suomessa.

Albarode on tällä hetkellä sijoitettuna Laitilan vastaanottokeskukseen, jossa on suurin osa irakilaisia turvapaikanhakijoita. Keskuksessa on reilut 130 hakijaa, joista kaikki eivät Albaroden käsityksen mukaan tarvitse turvapaikkaa.

– Kuulen valheellisia tarinoita siitä, miksi he ovat täällä. Eräskin mies kertoi tulevansa Kurdistanista, mutta miksi? Sehän on turvallinen paikka Irakissa. En ymmärrä, mitä mies tekee täällä.

– Yksi mies sanoi tulevansa Mosulista. Kerroin sen olevan kotikaupunkini ja kysyin, mistä kaupunginosasta hän on? Hän ei osannut vastata vaan sanoi vain – en tiedä, kummastelee Albarode.

Albaroden mukaan eteläinen Irak on pääosin turvallista aluetta.

– Olen kuullut sieltä tulleiden kertovan, että mafia uhkaa heidän henkeään. Mietin voiko tämä pitää paikkansa. Samaan hengenvetoon he sanovat haluavansa juhlia ja tuntea itsensä vapaaksi edes hetken verran.

Albarode muistuttaa, että eteläinen Irak ei ole kuitenkaan kaikille turvallista aluetta, koska uskonto tuottaa ongelmia.

– Täällä voin liikkua missä vain, mitä en voi tehdä Irakissa. Olen sunnimuslími ja pohjoisesta kotoisin enkä voi turvallisesti mennä etelään, lisää Albarode.

– Näkisitpä, kuinka ystäväni juuri nyt kuuntelevat musiikkia ja tanssivat täällä, naurahtaa Albarode.

Suomi on hyvä paikka

Albaroden mukaan Suomesta kerrotaan monenlaisia tarinoita turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

– Mielestäni Suomi on erittäin hyvä paikka asua ja elää, vaikka jotkut irakilaiset väittävät muuta. Useimmat kuitenkin sanovat, että täällä on hyvä olla ja rakentaa uutta elämää, toteaa Albarode.

Albarode on kokenut suomalaisten ystävällisyyden ja auttamisen halun eikä hänellä ole yhtään ikävää kokemusta esimerkiksi rasisimista.

– Poliisi on kieltänyt meitä hankkiutumasta minkäänlaisiin vaikeuksiin Suomessa. Olen aika pitkälti pysytellytkin täällä Laitilassa.

Matka Suomeen 12 000 euroa

Albarode sanoo anoneensa viisumia matkustaakseen tänne, mutta hän ei saanut sitä Suomen viranomaisilta.

– Irakissa olisin joutunut maksamaan ihmissalakuljettajille matkasta Suomeen 12 000 euroa, koska tänne on pitkä matka. Matkustin sen sijaan ensin Turkkiin, jonne pääsin 7000 eurolla. Jokaiselle maalle on oma hintansa.

– Perheelläni ei ollut tarpeeksi käteistä rahaa, joten äitini kauppasi tavaraa ja koruja, jotta saimme matkarahat kasaan.

Albaroden mukaan tilanne Mosulissa on nyt hengenvaarallinen, sillä ISIS ottaa kiinni kaikki ulkona liikkuvat ja tappaa.

– Äitini kuten muutkin piileskelevät sisällä kotona. ISIS tekee Irakista hengenvaarallisen. Äitini haluaisi tulla tänne, mutta hän ei voi poistua talosta, huokailee Albarode.

Kuukausi pakettiautossa

Albarode kertoo pelottavan matkan Suomeen kestäneen 30 päivää.

– Kuulin toisilta irakilaisilta, kuka olisi luotettava salakuljettaja. Soitin Suomeen maanmiehelleni ja varmistin, että voi maksaa rahat turvallisesti kuljettajalle. Suomessa asuva mies sanoi, että voin luottaa tähän kyseiseen salakuljettajaan. Hän toikin minut sitten lopulta Haaparantaan.

Albarode kertoo matkustaneensa umpipakettiauton sisällä laivalla Kreikkaan, Makedoniaan ja kävelleensä rajan yli Serbiaan.

– Serbiassa jouduin välillä kävelemään viisi tuntia Unkariin, josta nousin mustan pakettiauton kyytiin. Matkan aikana minulla ei ollut aavistustakaan, missä olin. Meitä oli autossa seitsemän henkeä. Pelkäsin henkeni edestä koko matkan ajan. Pysähdyimme välillä lepäämään ja käymään suihkussa ja sitten heti takaisin autoon.

Arki asettumassa uomiinsa

Salwan kertoo katsovansa päivittäin puhelimestaan arabialaisia elokuvia ja pelaavansa muutamana päivänä viikossa jalkapalloa vastaanottokeskuksessa.

– Kävin eilen kirjastossa selvittämässä, voinko lainata kirjoja ja saada luettavaksi paperilehtiä. Päivä ohjelmaan kuuluu myös oman huoneen siivous.

– Olen jo oppinut muutamia perussanoja suomeksi: Kiitos, moi, moi ja hieman laskemaan yksi, kaksi, kolme...