perjantai 25. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Sipilä hyökkäyksistä turvapaikanhakijoita kohtaan: ”Ehdottoman tuomittavaa”

Ilta-Sanomat: Sipilä hyökkäyksistä turvapaikanhakijoita kohtaan: ”Ehdottoman tuomittavaa” 25.9.2015

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan turvapaikanhakijat tulevat hädänalaisista oloista ja ansaitsevat turvalliset olot Suomessa.

Hallitus on tuominnut hyökkäykset turvapaikanhakijoita kohtaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että hallitus tekee muutakin kuin tuomitsee iskut.

– Tarvitaan varmasti muitakin toimia, ettei tämä yleisty. Poliisin toimia ja niin edespäin. Tärkeää on varmistaa, että turvapaikanhakijat, ja ne jotka tekevät töitä tai vapaaehtoistöitä vastaanottokeskuksissa, kokevat olonsa turvalliseksi, Sipilä sanoi IS:lle.

Sipilä mainitsee toimista yleisen ilmapiirin parantamisen, rakentavan keskustelun säilymisen ja poliisin toimien lisäämisen vastaanottokeskusten lähellä.

Pitäisikö presidentin tai pääministerin pitää puhe kansalle? Piditte puheen kansalle viime viikolla, ja nyt on kenties jonkun rajan yli astuttu?

– Puhuin viime viikolla myös tästä asiasta puheessani. Vetosin suomalaisiin, että ymmärrämme tätä asiaa. Ihmiset tulevat hädänalaisista oloista ja ansaitsevat täällä turvapaikkakäsittelyn, ja turvallisissa olosuhteissa, Sipilä vastasi.

Piditte puheen, mutta ymmärsivätkö ihmiset, että turvapaikanhakijoita ei vastaanoteta KuKluxKlanin -asussa, ampumalla ilotulitusraketeilla bussia tai heittämällä polttopulloja hätämajoitusrakennusten seiniin?

– Varmasti suomalaisen sen ymmärtävät. Tämä mitä on tapahtunut on ehdottoman tuomittavaa, Sipilä sanoi.

Sipilä totesi myös ymmärtävänsä ihmiset huolta kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden virrasta Suomeen, kun ihmisten etuja leikataan samaan aikaan.

– Ymmärrän ihmisten huolia arjessa, mutta en ymmärrä lainkaan näitä toimia, mitä on tapahtunut. Meidän pitää huolehtia siitä, että maassa säilyy järjestys ja siitä, että noudatamme kansainvälisiä sopimuksia ja käsittelemme turvapaikkahakemukset asiallisesti ja turvallisesti, Sipilä totesi.

Jos ja kun Suomeen tulee kymmeniätuhansia pakolaisia, keneltä tämä on pois vai onko keneltäkään?

– Siitä täytyy lähteä, että se ei ole keneltäkään pois, Sipilä sanoi.

– Ensi vuoden budjetissa on toki ylöspäin arvio siitä, miten nämä kulut lisääntyvät. Mutta sen takia ei ole pienennetty kenenkään etuuksia, Sipilä jatkoi.