tiistai 22. syyskuuta 2015

Yle: Poliisiylijohtaja: Joudumme tietoisesti tinkimään liikennevalvonnasta ja osasta rikostorjuntaa

Yle: Poliisiylijohtaja: Joudumme tietoisesti tinkimään liikennevalvonnasta ja osasta rikostorjuntaa 22.9.2015

Pakolaistilanne voi vaikuttaa myös rikostutkintaan, kun poliisilaitosten muu henkilökunta joutuu tukemaan ulkomaalaisasioita hoitavia ryhmiä. Poliisi myös jatkaa Tornion turvapaikkatutkinnan vahvistamista lähettämällä myös poliisiksi opiskelevia apuun.

Poliisi joutuu tinkimään jo muusta toiminnastaan turvapaikanhakijoiden suuren määrän ja ulkomaalaisvalvonnan vuoksi.

– Poliisin resurssit ovat tällä hetkellä täysimääräisesti käytössä. Tämän lisäksi joudumme tietoisesti tinkimään muun muassa liikennevalvonnasta ja tietyistä rikostorjunnan tehtävistä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan tämä on seurausta siitä, että jos turvapaikkatutkintaan tai ulkomaalaisvalvontaan tarvitaan lisäresursseja, niin niitä irrotetaan poliisilaitosten muista toiminnoista. Poliisilaitokset arvioivat kuitenkin itse, mistä tehtävistä tingitään tarvittaessa.

– Ehkä sitten rikostutkinta-ajat jossain määrin pitenevät, jos joudutaan henkilöstöä irrottamaan, ja liikennevalvontasuoritteet varmasti vähenevät – luonnollisesti – jos sieltä henkilöstöä siirretään tilapäisesti muihin tehtäviin, Lausmaa sanoo.

Kysyttäessä, voiko tilanne siis vaikuttaa myös rikostutkintaan, Lausmaa vastaa:

– Kyllä. Kyllä varmasti tässä joutuu talkoisiin poliisilaitosten henkilökunta laajemminkin kuin vain näissä ulkomaalaisryhmissä, joiden henkilöstö tavallisesti riittää pääsääntöisesti siihen tehtävään, mutta kun nyt on tällainen poikkeuksellinen tilanne.

Poliisihallitus paikkaakin resurssipulaa lähettämällä poliisiopiskelijoita tukemaan turvapaikkatutkintaa tänään avatussa Tornion järjestelykeskuksessa. Poliisiammattikorkeakoulun ryhmään kuuluu sekä opintojensa loppuvaiheessa olevia opiskelijoita että poliisivirassa olevia opettajia.

30 hengen ryhmä vahvistaa aiemmin Tornioon lähetettyä noin 40 hengen valmiusryhmää, eli yhteensä Tornioon on lähetetty noin 70 henkilöä muista poliisin yksiköistä.