lauantai 19. syyskuuta 2015

MTV: Suomen pakolaisprotestista kiinnostuttiin ulkomailla – "Muodostivat symbolisen ihmismuurin"

MTV: Suomen pakolaisprotestista kiinnostuttiin ulkomailla – "Muodostivat symbolisen ihmismuurin" 19.9.2015
Ilta-Sanomat: Maamme-laulua laulaneet mielenosoittajat muodostivat ihmismuurin Suomen ja Ruotsin rajalle
Iltalehti: Sadat mielenosoittajat vaativat rajojen sulkemista Torniossa
Yle: Myös Kemissä maahanmuuton vastustajat ovat liikkeellä
Yle: Tornion maahanmuuttovastainen protesti herättää huomiota Ruotsissa – "Pirunmoista"
Uusi Suomi: Tornion mielenosoitus maahanmuutosta: ”Suomalaiset vastaan, ruotsalaiset puolesta”

Sisäministeriö ilmoitti tänään, että Torniosta rajan yli tulevia aletaan tarkastaa poliisijohtoisesti raja-alueella. Asiasta on uutisoitu myös ulkomaisessa mediassa.

Reuters kertoo, että Suomi on aloittanut maahantulijoiden tarkastukset Ruotsin rajalla. Uutisessa nostetaan esille, että hallituksen mukaan Suomeen on tullut tänä vuonna jo 11 000 turvapaikanhakijaa, kun koko viime vuonna maahan tuli turvapaikahnkijoita 3600.

Reuters kertoo myös, että Torniossa satakunta ihmistä osoittaa mieltään huutaen "sulkekaa rajat".

Uutistoimisto AP kertoo niin ikään Torniossa meneillään olevasta protestista

– Yli 500 ihmistä Suomen lippuineen on muodostanut symbolisen ihmismuurin raja-alueelle Torniossa protestoidakseen turvapaikanhakijoiden maahantuloa Ruotsin kautta Suomeen, esimerkiksi New York Timesin julkaisemassa uutisessa kerrotaan.

Arvio ihmismäärästä on selvästi yläkanttiin. MTV Uutisten toimittajan mukaan paikalla on noin 300 ihmistä.

_________________________________


Ilta-Sanomat: Maamme-laulua laulaneet mielenosoittajat muodostivat ihmismuurin Suomen ja Ruotsin rajalle

Hallituksen pakolaispolitiikkaa vastustavaan mielenosoitukseen osallistui Suomen ja Ruotsin rajalla joitakin satoja ihmisiä.
Facebookissa kokoon kutsuttu mielenosoituskulkue pääsi lähtemään liikkeelle lauantaina noin vartin yli puolenpäivän. Poliisin arvion mukaan tapahtumaan osallistui 200 - 300 henkilöä. Tarvetta tilanteen rauhoittamiselle poliisin toimesta ei ilmennyt.

Mielenilmaisijoiden lisäksi paikalla oli runsaasti myös muuta yleisöä, jota kiinnosti poikkeuksellisen monen poliisiyksikön läsnäolo.

Suomen lipulla koristetun kuorma-auton perässä liikkunut mielenosoittajien joukko kulki noin kilometrin matkan kokoontumispaikasta rajalle. Osallistujista enemmistö oli miehiä. Mukana oli myös joitakin lapsiperheitä.

Rajojen sulkemista huudoissaan vaatineet mielenosoittajat innostuivat myös laulamaan Maamme-laulua. Mielenosoittajat muodostivat Suomen ja Ruotsin rajalle ihmismuurin protestina hallitsemattomalle pakolaispolitiikalle.

Mielenosoitus sujui rauhallisesti. Joukossa oli vain muutamia vahvasti päihtyneitä osallistujia. Mielenilmausta oli valvomassa poliiseja sekä Suomen että Ruotsin puolelta.

Mielenilmaukseen osallistunut Sirkka Vahtola oli tullut paikalle, koska hänen mielestään rajasta ei ole huolehdittu ja pakolaiset ovat saaneet tulla Suomeen liian vapaasti.

– Täällä on täyttynyt joka paikka. Olen kulkenut nyt Kemissä kuukauden, eikä linja-autoihin ei ole mahtunut istumaan, hän kommentoi.

Vahtola näkee, että rajan sulkeminen on ratkaisu pakolaiskriisiin.

Katujen varsille oli kerääntynyt myös runsaasti katsojia. Jonkun matkan päässä järjestettiin myös pienimuotoinen vastamielenosoitus, jonka osallistujamäärä jäi muutamaan kymmeneen.

Tatu Raatikainen pitää mielenosoitusta naurettavana.

– Jos ihmiset vaan huomaisivat sen, että he (turvapaikanhakijat) ovat oikeasti hädässä ja tarvitsevat turvapaikkaa. Heinä katsoisin peiliin ja miettisin asiaa vähän pidempään, hän kommentoi.

Poliisi seuraa parhaillaan Kemissä klo 15 alkanutta mielenilmaisua. Osallistujamäärä vaikuttaisi olevan samaa luokkaa kuin Torniossakin.

_________________________________


Iltalehti: Sadat mielenosoittajat vaativat rajojen sulkemista Torniossa

Torniossa lauantaina järjestetty mielenilmaus sujui poliisin mukaan asianmukaisesti.

Mielenosoittajat vaativat, että rajat laitetaan kiinni.

Poliisin arvion mukaan tapahtumaan osallistui 200-300 henkilöä. Tarvetta tilanteen rauhoittamiselle poliisivoimin ei ilmennyt.

Mielenosoittajien lisäksi paikalla oli runsaasti muuta yleisöä, jota kiinnosti poikkeuksellisen monen poliisiyksikön läsnäolo.

Poliisi seuraa parhaillaan Kemissä kello 15 alkanutta mielenilmausta. Osallistujamäärä on poliisin arvion mukaan samaa luokkaa kuin Torniossakin.

_________________________________

Yle: Myös Kemissä maahanmuuton vastustajat ovat liikkeellä

Helsingissä ja Torniossa mielenosoitukset ovat keränneet parisataa henkeä kaduille.

Helsingin ja Tornion lisäksi myös Kemin keskustassa osoitetaan mieltä maahanmuuttoa vastaan. Mielenosoitus alkoi kello 15. Poliisin mukaan paikalla on saman verran mielenosoittajia kuin Torniossa eli 200–300 henkeä.

Poliisin mukaan tilanne on rauhallinen. Mielenosoittajat kokoontuivat ensin Täiköntorille ja kävelevät sieltä keskustan kävelykadulle. Mielenosoitus päättyi ennen kello 17.

_________________________________


Yle: Tornion maahanmuuttovastainen protesti herättää huomiota Ruotsissa – "Pirunmoista"

Turvapaikanhakijoita vastustava mielenosoitus on uutisoitu näyttävästi Ruotsin mediassa.

Ruotsin tiedotusvälineet ovat huomioineet rajan tuntumassa Torniossa tänään lauantaina järjestetyn maahanmuuttovastaisen mielenosoituksen näyttävästi. Aihe oli lauantaina päivällä pääuutinen muun muassa Ruotsin television SVT:n ja Ruotsin radion SR:n internetsivuilla ja pääuutinen myös illan tv-uutislähetyksessä.

Ruotsalaiset tiedotusvälineet ovat nostaneet esille, että samaan aikaan, kun Suomen puolella osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoita vastaan, osoitettiin Ruotsin puolella rajaa mieltä turvapaikanhakijoiden puolesta. Ruotsin puolella järjestetty mielenosoitus keräsi kolmisenkymmentä ihmistä.

Ruotsalainen uutistoimisto TT uutisoi Tornioon kokoontuneiden mielenosoittajien näkemykset Yle Uutisten haastattelua lainaten. Muun muassa Dagens Nyheterin, Svenska Dagbladetin ja Aftonbladetin julkaisemassa uutisessa nimettömänä pysyttelevän keski-ikäisen pariskunnan kerrotaan ihmettelevän, mikseivät turvapaikanhakijat ole jääneet johonkin niistä turvallisista maista, joiden kautta ovat tulleet Suomeen.

"Mielenosoituksia muuallakin Suomessa"

Ruotsin radion internetsivuilla julkaistussa kuvagalleriassa esitellään suomalaismielenosoittajien kylttejä. Suomenkielisten kylttien tekstejä ei ole käännetty sivuilla ruotsiksi.

Expressen puolestaan uutisoi, että Tornion lisäksi vastaavia mielenosoituksia oli muuallakin Suomessa. Turvapaikanhakijoita tukevan mielenosoituksen Haaparannassa järjestänyt Aida Ohtonen kertoo Expressenin haastattelussa, että vastamielenosoitukseen osallistui ruotsalaisten rinnalla suomalaisia.

SVT:n uutisessa haaparantalainen kunnallispoliitikko Peter Waara (sdp.) kuvailee turvapaikanhakijoita vastustavien mielenosoittajien toimintaa pirunmoiseksi. Vastamielenosoitukseen Haaparannassa osallistunut Maud Sennvik puolestaan sanoo, että maahanmuuton vastustajia oli vain pieni joukko, joka ei edusta suomalaisia tai ruotsalaisia.

Turvapaikanhakijoita Torniossa auttava Mervi Mustonen sanoo Norrländska Socialdemokraten -lehden haastattelussa olevansa surullinen rajojen sulkemista vaatineen mielenosoituksen vuoksi.

_________________________________


Uusi Suomi: Tornion mielenosoitus maahanmuutosta: ”Suomalaiset vastaan, ruotsalaiset puolesta”

Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa tänään järjestetty mielenosoitus on noussut päivän pääuutiseksi ruotsalaislehdissä kuten Aftonbladetissa ja Svenska Dagbladetissa.

-Suomen puolella suomalaiset osoittavat mieltään maahanmuuttoa vastaan ja ruotsalaiset Ruotsin puolella maahanmuuton puolesta, poliisista kommentoitiin ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle.

Lapin poliisilaitoksen mukaan mielenosoitukseen osallistui Suomen puolella noin sata henkilöä. Ruotsin poliisia arvioi suomalaisia mielenosoittajia olleen noin 600 ja ruotsalaisia parikymmentä.

Poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti.

-Asiallista menoa. Tilanne hallinnassa, Lapin poliisilaitos tviittasi.

Suomen sisäministeriö päätti aikaisemmin tänään, että jatkossa Torniosta rajan yli tulevia ihmisiä tarkistetaan poliisijohtoisesti ulkomaalaislain keinoin raja-alueella.

-Mikäli tulija pyytää turvapaikkaa, hänet ohjataan lauantain ja tiistain välisenä aikana hätämajoitustiloihin Tornioon. Tiistaista eteenpäin turvapaikanhakijat ohjataan rajalta järjestelykeskukseen. He eivät enää voi jatkaa Torniosta muualle Suomeen ennen rekisteröitymistä turvapaikanhakijaksi, ministeriön tiedotteessa sanotaan.