keskiviikko 23. syyskuuta 2015

HS: Sipilä: Suomeen voi tulla tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa

Helsingin Sanomat: Sipilä: Suomeen voi tulla tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa 23.9.2015

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa.

Luku on huomattavasti suurempi kuin hallituksen aiemmin esittämät arviot, jotka ovat enimmillään olleet 30 000 turvapaikanhakijaa.

"Suomessa luvut kasvavat koko ajan, ollaan jo lähellä 14 000:tta", Sipilä sanoi Brysselissä, jossa hän osallistuu EU-maiden johtajien kriisikokoukseen.

"Voidaan päästä hyvinkin suuriin lukemiin, 50 000 voi olla mahdollinen tälle vuodelle."

Sipilän mukaan luku vastaa väkilukuun suhteutettuna samaa, kuin jos Saksaan tulisi 800 000 turvapaikanhakijaa.

EU-maiden johtajat keskustelevat tänään keskiviikkona Brysselissä siitä, millaisiin toimiin unionin pitää ryhtyä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Suunnitelmissa on rahallisen avun lisääminen esimerkiksi Turkille ja pahimmin kärsiville jäsenmaille. Tarkoitus on myös tehostaa tulijoiden rekisteröimistä, kun he saapuvat unionin alueelle.

Tiistaina EU-maiden sisäministerit sopivat 120 000 turvapaikanhakijan jakamisesta jäsenmaiden kesken kiintiöihin perustuen. Neljä jäsenmaata vastusti, ja Suomi pidättäytyi äänestämästä.

Sipilän mukaan Suomi toimi hallitusohjelmansa mukaisesti.

"Tässä asiassa tärkeintä on se, että Suomi kantaa oman osuutensa ja vastuunsa. Siihen on hyväksyntä tullut kaikilta kollegoilta, joiden kanssa olen puhunut, muun muassa Merkelin kanssa puhuin eilen."

"En näe tässä mitään ongelmaa. Sanotaan, että tämä on minun ongelmistani yksi pienimpiä verrattuna siihen, mitä on tämä pakolaisongelman hoitaminen kaiken kaikkiaan, mitä on meidän talousongelmien hoitaminen, mitä on meidän työttömyysongelman hoitaminen."