perjantai 25. syyskuuta 2015

Uusi Suomi: SPR: Tilanne hallinnassa Suomessa – 40 uutta vastaanottokeskusta avautuu

Uusi Suomi: SPR: Tilanne hallinnassa Suomessa – 40 uutta vastaanottokeskusta avautuu 25.9.2015

Suomessa avautuu aivan lähiaikoina noin 40 uutta vastaanottokeskusta, kertoo turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia Maahanmuuttoviraston pyynnöstä pyörittävän Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Keskiviikkona muun muassa Ylen A-studiossa kerrottiin, että turvapaikanhakijoita Torniosta vastaanottokeskuksiin kuljettavat linja-autonkuljettajat eivät lähtiessään vielä tiedä, mihin ihmiset viedään, koska vastaanottokeskukset ovat täynnä.

Kumpula kuitenkin vakuuttaa, että kukaan ei ole jäänyt ilman suojaa, vaan vastaanottokeskuspaikka on löytynyt jokaiselle turvapaikanhakijalle.

– Ollaan avattu eilen se [Lahden] Hennala ja muitakin avataan samanaikaisesti. Voi olla, että se ei aina ihan selvä se osoite ole, mutta kyllä bussikuski matkalla jo tietää, mihin hän on menossa, Kumpula sanoo Uudelle Suomelle.

–Kuitenkin isoja määriä tulee ihmisiä ja vastaanottokeskuksia ja hätämajoituksia avataan aika nopeassa tahdissa.

Hän vakuuttaa, että mitään paniikkitilannetta ei ole päällä, koska vastaanottokeskuksia perustetaan tiivistä tahtia. Sisäministeriö arvioi, että uusia majoituspaikkoja tarvitaan lähiviikkoina noin 5000 turvapaikanhakijalle.

–Tällä hetkellä meillä on nelisenkymmentä vastaanottokeskusta perusteilla, avautumassa tai ihan kohta avataan. Ne sisältävät varmasti yli 5000 paikkaa, Kumpula sanoo.

Kumpulan mukaan Lahden Hennalan vastaanottokeskuksella tapahtunut välikohtaus, jossa SPR:n työntekijää heiteltiin nyrkinkokoisilla kivillä, ei aiheuta muutoksia järjestön turvajärjestelyihin. Kumpulan mukaan kyse on yksittäistapauksesta.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ehdotti eilen, että ihmisiä voitaisiin kannustaa majoittamaan turvapaikanhakijoita koteihinsa esimerkiksi maksamalla 10 euron korvaus yöltä.