keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle – poliisi mellakkavarusteissa

Ilta-Sanomat: Noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle – poliisi mellakkavarusteissa 30.9.2015
Yle: "Tämä kelpaa korkeintaan koiran ruuaksi" – mieltään osoittava turvapaikanhakija haukkuu ruoka-annoksen videolla
Yle: Huono ruoka ja asuinolot saivat kymmenet turvapaikanhakijat kadulle – poliisi pelkää asenteiden koventuvan
Ilta-Sanomat: ”Tämä ei ole syömäkelpoista” – turvapaikanhakijoilta kovaa kritiikkiä

Oulun poliisista vahvistetaan, että noin 70 turvapaikanhakijaa on tällä hetkellä Oulun poliisilaitoksen edustalla.– Kyse on jonkinlaisesta protestista, mutta he kertovat sitten tarkemmin, kun pääsevät perille, sanoo vanhempi konstaapeli Petri Puranen Oulun poliisin johtokeskuksesta.

Poliisi tiedotti myöhemmin, että protesti koskee majoitusolosuhteita. Mielenilmaisijat pitävät tarjottua ruokaa huonona.

IS:n paikalla olevan kuvaajan mukaan turvapaikanhakijat istuvat tällä hetkellä maassa poliisiaseman pihalle vievällä tiellä. Poliisi on eristänyt alueen. Poliisi on varustautunut mellakkavarustein.

Kalevan mukaan nuoret miehet ovat marssineet Oulun poliisiasemalle Hiukkavaarasta asti. Hiukkavaarassa sijaitsee Oulun vastaanottokeskuksen hätämajoitusyksikkö.

_________________________________

Yle: "Tämä kelpaa korkeintaan koiran ruuaksi" – mieltään osoittava turvapaikanhakija haukkuu ruoka-annoksen videolla

Kymmenet turvapaikanhakijat kerääntyivät keskiviikkoiltana Oulun poliisitalon eteen protestoimaan. Kritiikin kärki kohdistui hätämäjoitusyksiköiden tarjoamaan ruokaan ja asuinoloihin.

_________________________________

Yle: Huono ruoka ja asuinolot saivat kymmenet turvapaikanhakijat kadulle – poliisi pelkää asenteiden koventuvan

Noin 70 turvapaikanhakijaa lähti keskiviikkona marssimaan Oulusta Hiukkavaaran hätämajoitusyksiköstä. Mielenosoittajat arvostelivat muun muassa huonoa ruuan laatua. Poliisi on huolissaan mielenosoituksen vaikutuksesta kaupungin yleiseen ilmapiiriin.

Noin 70 turvapaikanhakijaa protestoi Hiukkavaaran hätämajoitusyksikössä tarjottavaa huonoa ruuan laatua sekä elinoloja vastaan. Oulun poliisilaitoksen pääovien eteen saapuneet mielenosoittajat ovat kotoisin Irakista ja Somaliasta. He ovat tulleet Suomeen noin viikko sitten.

Tulkin välityksellä poliisin kanssa keskustelleet mielenosoittajat kiistivät protestin liittyvän Maahanmuuttoviraston päätökseen jäädyttää toistaiseksi irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten päätöksenteon.

Mielenosoittajien kanssa keskustellut Oulun poliisin apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta oli huolissaan siitä, miten mielenosoitus vaikuttaa Oulun yleiseen asenneilmastoon, joka on kaupungissa kiristynyt selvästi viime aikoina turvapaikanhakijoita kohtaan.

Mielenosoitus on poliisin mukaan sujunut rauhallisesti, mutta poliisi on kuitenkin eristänyt mielenosoittajien alueen Oulun poliisilaitoksen pääovien edessä. Tapahtuma keräsi paikalle paljon uteliaita sivullisia.

___________________________________

Ilta-Sanomat: ”Tämä ei ole syömäkelpoista” – turvapaikanhakijoilta kovaa kritiikkiä

Poliisi sai tiedon protestista noin puoli viideltä iltapäivällä. Mielenosoitusmarssin kulkureitille lähetettiin useita poliisipartioita seuraamaan olosuhteisiinsa tympääntyneiden turvapaikanhakijoiden etenemistä. Lopulta joukkio kerääntyi Oulun poliisilaitoksen edustalle, jossa myös tyytymättömyyden syy alkoi hahmottua. Eräs turvapaikanhakijamiehistä piti käsissään lautasta, jolla oli annos hätämajoituskeskuksessa tarjottua ruokaa.

– Tämä ei ole hyvää, mies toteaa ja tökkäisee etusormellaan lautasella olevaa riisiannosta.

– Antaisin tätä koiralle. Tämä ei ole syömäkelpoista, hän jatkaa ruoka-annoksen kritisointia.

Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoo viranomaisten saaneen tiedon protestista suoraa Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksesta.

– Tuli tieto, että siellä on väki hieman levottomana ja lähtevät kulkueena poliisilaitokselle protestoimaan tiettyjä asioita heidän omaan kohteluunsa liittyen.

Karnarannan mukaan valtaosa mielenosoittajista oli irakilaisia, mutta joukossa oli myös muutama somali.

– He ovat kertomuksensa mukaan erittäin tyytymättömiä Suomessa saamaansa kohteluun, erityisesti ruoan laatuun, asioiden käsittelyn nopeuteen, tai varsinaisesti hitauteen ja ylipäätään niihin olosuhteisiin, mitä heille on tarjottu tässä tapauksessa Hiukkavaaran hätämajoitustilassa, apulaispoliisipäällikkö kuvaili mielenilmauksen lähtökohtia.

Mielenilmaus päättyi noin kello kahdeksan aikaan illalla. Poliisi otti mielenilmauksessa yhden henkilön kiinni.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan turvapaikanhakijat ovat jo aiemmin valittaneet SPR:n työntekijöille Hiukkavaaran hätämajoitusyksikössä saamastaan ruoasta.

– Eihän heille tietysti voida hotellitason majoituksia missään järjestää, mutta inhimilliset olot pitäisi pystyä järjestämään kaikille ihmisille, myös heille, Karnaranta toteaa.

SPR: Teemme parhaamme

Punaisen Ristin Oulun piirin puheenjohtaja Pertti Saarelan mukaan Hiukkavaaran hätämajoitus on toiminut nyt pari viikkoa. Osassa Oulun hätämajoituksia on mahdollisuus valmistaa itse ruokaa – Hiukkavaarassa tilojen puutteen vuoksi ei. Siksi ruoka on tuotu Oulun kaupungin liikelaitokselta Oulun Serviisiltä.

Saarela uskoo, ettei mielenilmauksessa ole kyse pelkästään ruuasta, vaan muustakin pahasta olosta, joka purkautuu epäkohtien kautta.

– Kukaan ei ole osannut varautua tällaiseen tilanteeseen. Ja siksi tässä nyt ollaan. Teemme tässä tilanteessa parhaamme, Saarela toteaa.