tiistai 29. syyskuuta 2015

Yle: Vanhukset kiireellä muualle vastaanottokeskukseksi muuttuvasta vanhainkodista

Yle: Vanhukset kiireellä muualle vastaanottokeskukseksi muuttuvasta vanhainkodista 29.9.2015

Porin Liinaharjan vanhainkoti muuttuu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi, jos kaupunginhallitus tekee päätöksen kaupunginjohtajan ehdotuksen mukaisesti. Vanhukset muutetaan muualle kuukauden kuluessa.

Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman vakuuttaa, että Liinaharjan vanhainkodin muuttaminen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi onnistuu helposti. Vanhukset on siirrettävä pois vanhainkodista ennen kuin siitä tulee vastaanottokeskus.

Liinaharjassa asuu noin 60 vanhusta, joista 40 on vakituisia asukkaita ja loput tilapäishoidossa. Korvaavia tiloja asukkaille tarjotaan muun muassa Porin Karjarannassa olevista tehostetun asumisen yksiköistä.

Muutto jo lokakuussa

Vaihtoehtona on myös tilojen vuokraaminen ulkopuoliselta osapuolelta. Vuokratiloihin siirtyisi myös henkilökunta vanhusten kanssa. Kun Liinaharjan käytön muuttamisesta tulee kaupunginhallituksen virallinen päätös, perusturva ottaa yhteyttä vanhusten omaisiin.

– Esitämme omaisille vaihtoehtoja, mutta he tekevät ratkaisun. Jokaiselle katsotaan hyvä vaihtoehto, perusturvajohtaja Terttu Nordman lupaa.

Nordman arvioi, että osa omaisista haluaa tunnesyistä, ettei vanhuksia siirretä muualle. Nordman muistuttaa, että Liinaharjasta on jo siirretty vanhuksia muihin hoitopaikkoihin eikä näistä siirrosta ole jälkikäteen tullut huonoa palautetta.

"Tilat sopivat tulijoille"

Liinaharjan vanhainkodin muuttamisesta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi päätetään Porin kaupunginhallituksessa ensi maanantaina. Vanhusten muutto-operaation arvioidaan kestävän noin kuukauden.

Nordman vakuuttaa, että tilat ovat vastaanottokeskukseksi sopivat, vaikka niitä ei ole enää pidetty vanhuksille sopivina. Vanhusten kannalta Liinaharja on ollut jo ongelmallinen tila muun muassa hätäpoistumisteiden ja ilmastoinnin kannalta.