Yle: Kovaa kritiikkiä hallituksen turvapaikkapolitiikalle – ”Ei ole oikein, että turvallisuusarvioilla leikitään” 4.9.2016
MTV: Ville Niinistöltä kovaa kritiikkiä hallitukselle Migrin toiminnasta: "On tehty selväksi, että käsittelyn pitää olla nopeaa"
Verkkouutiset: Li Andersson huolissaan turvapaikkapäätösten laadusta: "Kestämätön tilanne"
Verkkouutiset: RKP:n puheenjohtaja tyrmistyi: Migrin toiminta kyseenalaista, jos apua ei voi saada
Iltalehti: Asianajaja: Turvapaikkapäätösten perustelut usein ristiriitaisia - tavoitteena kielteinen päätös ja perustelut laaditaan sen mukaisesti
Helsingin Sanomien artikkeli käynnisti keskustelun Maahanmuuttoviraston toiminnasta ja Suomen tiukentuneesta turvapaikkalinjasta. Oppositiopoliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt pitävät tilannetta ongelmallisena.
Sunnuntaina Helsingin Sanomat välitti karun kuvan Suomen nykyisestä turvapaikkapolitiikasta. Maahanmuuttoviraston työntekijät kertoivat kokevansa, että paine kielteisten päätösten tekemiseen on kova eikä viraston sisälläkään ymmärretä, mihin muuttuneet turvallisuusarviot lähtömaiden tilanteesta perustuvat. Keväällä Migri arvioi turvallisuustilanteen Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa parantuneen.
Pääministerin haastattelutunnilla Juha Sipilä (kesk.) vastasi artikkelin herättämiin kysymyksiin ja kiisti poliittisen painostuksen virastoa kohtaan. Sipilän mukaan Suomi seuraa muiden pohjoismaiden linjaa, ja virheelliset päätökset korjataan valitusten jälkeen tuomioistuimissa.
Oppositiopoliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt eivät Sipilän vastausta purematta niele.
– Pidän erittäin ongelmallisena sitä lähtökohtaa, että riippumaton viranomainen, jonka tulisi tehdä oikea päätös, saakin tehdä huonoja päätöksiä hutiloiden ja ne korjataan sitten valitusasteissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
– Se ei oikein istu siihen ajatukseen, jossa valitusasteet ovat korjaamassa yksittäisiä huonoja päätöksiä, eivät suurta määrää huonoja päätöksiä.
Mehtosen mukaan valituspainotteinen ajatustapa pitkittää turvapaikkaprosesseja ja tulee kalliiksi. Prosessissa voi kestää loppujen lopuksi useita vuosia, jos päätös viedään lopulta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti.
– Tässä mallissa on ehkä haettu säästöjä, mutta se tulee loppujen lopuksi ruuhkauttamaan hallintotuomioistuimia ja maksamaan huomattavasti enemmän.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Suomen tulkinta lähtömaiden turvallisuustilanteesta voidaan haastaa. Mehtunen muistuttaa EIT:n kesällä Ruotsille antamasta päätöksestä, jossa Irakin ihmisoikeustilanteen todettiin pahentuneen.
Haavisto ihmettelee maalinjauksia
Vihreiden kansanedustaja ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) rauhanvälityksen erityisedustajakseen nimittämä Pekka Haavisto arvelee Maahanmuuttoviraston maalinjausten kertovan siitä, kuinka sekavassa tilassa Suomen turvapaikkakäsittelyprosessi on tällä hetkellä.
– Somaliassa ja Irakissa on lähtenyt liikkeelle poliittiset prosessit, jotka toivottavasti lisäävät turvallisuutta, mutta eihän se hetkessä tapahdu. Afganistania ihmettelen kovasti tällä listalla, koska kaikki uutiset sieltä kertovat turvallisuustilanteen huonontumisesta, Haavisto sanoo.
Haaviston mukaan muuttuneet turvallisuusarviot vaikuttavat hallinnolliselta toimelta, jolla pyritään saamaan aikaan enemmän kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Turvallisuusarviota käytetään tässä tapauksessa aivan muuhun, kuin mihin se on tarkoitettu.
– Ei ole oikein, että turvallisuusarvioilla leikitään tällä tavalla. Turvallisuusarvio on aina vakava asia, me tiedetään se omista puolustusvoimista ja siviilikriisinhallintatyöstä. Sen pitäisi olla aina kohdallaan.
Haaviston mukaan Suomi onnistui hyvin viime syksynä suuren turvapaikanhakijamäärän vastaanottamisessa ja majoittamisessa, mutta nyt asia pitäisi hoitaa kunnolla loppuun.
– Nämä vähän heppoiset turvallisuusarviot ja tunne kiireestä käsittelystä herättävät kysymyksen siitä, eikö meillä nyt olisi mahdollisuus ja varaa hoitaa tämä asia.
Haaviston mielestä on hyvä pitää mielessä, että turvapaikkaprosessissa kyse on yksittäisistä ihmisistä, joille väärä päätös voi olla kohtalokas.
– On kyse sellaisista tilanteista, joissa väärä päätös saattaa johtaa siihen, että ihminen teloitetaan tai häntä kidutetaan. On todella tärkeää, että näissä asioissa tehdään oikea päätös, eikä luoteta siihen, että päätökset ehkä korjaantuvat jossain ylemmissä oikeusasteissa, Haavisto sanoo.
Maahanmuuttoviraston toimintaa koskevaan kritiikkiin ovat tänään yhtyneet vihreiden lisäksi myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sekä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, jotka vaativat selvitystä viraston toiminnasta.