Yle: Näkökulma: Lähtisitkö Irakin sekasortoon, vai jäisitkö Suomen marginaaliin? 3.9.2016
Kohta Suomessa on 5 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta irakilaista. Toistaiseksi heitä ei voi pakottaa Bagdadin koneeseen, vaan he voivat jäädä Suomeen paperittomina kansalaisina. Tätä Suomen hallitus ei toivo. Toive voi olla turha.
Lauantaina julkaisemassamme interaktiivisessa jutussa lukija pääsee kokeilemaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen irakilaisen elämää. Lukijalle kyse on muutaman minuutin mittaisesta pelistä, mutta tuhansille Suomessa oleville irakilaisille esitetyt tilanteet ovat jopa vuosien mittaiseksi venyvää tosielämää. Heillä on edessään kaksi huonoa vaihtoehtoa: Palata kotimaahan Irakiin, tai jäädä Suomeen kokeilemaan paperittoman elämää.
Mitä tapahtuu Suomeen jääville? Sitä eivät varmuudella osanneet kertoa edes haastattelemamme viranomaiset, lakimiehet, järjestöjen työntekijät, irakilaisista turvapaikanhakijoista puhumattakaan. Kielteisen päätöksen saaneet irakilaiset ovat uudenlainen ryhmä paperittomia.
Vielä viime vuonna tällaisessa tilanteessa olleelle olisi voitu myöntää tilapäinen oleskelulupa. Juuri ennen turvapaikanhakijoiden saapumista voimaan tullut lakimuutos vei tämän mahdollisuuden. He siis voivat jäädä tänne luvatta, ja koska Suomen ja Irakin välillä ei ole sopimusta pakolla palautettavista, heidän ei tarvitse piiloutua maan alle.
Se ei tarkoita huoletonta elämää. Näillä irakilaisilla ei ole oikeutta tehdä töitä, tai saada terveydenhuoltoa muuten kuin kiireellisissä tapauksissa. Perustuslain mukaan valtio takaa kaikille toimeentulon viimeisenä oljenkortena, mutta jo nyt on syntynyt poliittista riitaa siitä, tarkoittaako se toimeentulotuen myöntämistä paperittomille. Ainakin sossun luukulla käytännöt ilmeisesti vaihtelevat kunnasta toiseen.
Mitä tapahtuu Irakiin lähteville? Jos kotikulmat ovat rauhoittuneet, ehkä hyvinkin. Asiat ovat kehnommin niillä, joiden kaupungit ovat edelleen esimerkiksi Isiksen vallan alla. Heille Maahanmuuttovirasto saattaa ehdottaa siirtymistä Bagdadiin, jota ilmeisesti pidetään jonkinlaisena turvasatamana terroristien uhkailemille.
Henkilö joka ei ole Bagdadista kotoisin, tuskin kuitenkaan jää sinne. Irakin kaltaisessa levottomassa maassa ei pärjää ilman suhteita, joten käännytetyt pyrkivät sinne mistä löytyy apua. Tämä tarkoittaa monelle pakomatkan jatkumista jälleen Irakin sisällä. Maan sisäisiä pakolaisia on Irakissa nyt noin 3,5 miljoonaa. Mosulin takaisinvaltaus Isikseltä tarkoittaa taisteluita, mikä YK:n arvioiden mukaan saattaa tarkoittaa miljoonaa pakolaista lisää. Osaa Suomesta käännytetyistä odottaa liittyminen tähän kasvavaan joukkoon.
Suomen viranomaiset toivovat irakilaisten lähtevän kotimaahansa vapaaehtoisesti. Se voi olla turha toive. Irakilaiset saattavat pitää paperittoman elämää Suomessa kaikkine ongelmineenkin kotimaataan parempana vaihtoehtona. Siinä tapauksessa Suomen linja luo meille tuhansia paperittomia kansalaisia lisää. Parhaimmassa tapauksessa he rikkovat lakia vain tekemällä pimeitä töitä. Pahimmassa tapauksessa elanto hankitaan enemmän kyseenalaisin keinoin.
Irakilaisten tilanne voi muuttua huomenna, viikon, tai vuoden päästä. Ehkä Suomi ja Irak saavat sorvattua sopimuksen pakkopalautuksista. Ehkä irakilaisten kielteiset päätökset alkavat kumoutua oikeudessa ja Maahanmuuttovirasto höllää linjaansa. Ehkä irakilaisille aletaan taas myöntää tilapäisiä oleskelulupia. Heidän kotimaansa tulevaisuutta sen sijaan tuskin kukaan uskaltaa varmuudella ennustaa. Rohkaisevia merkkejä rauhasta ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Isiksen raunioille voi syntyä uusi terroristijärjestö, mikäli maan vakauttamispyrkimykset eivät onnistu.
Mitä sinä tekisit irakilaisen housuissa, kun näin monta kysymystä on avoinna? Lähtisitkö maahan, jossa henkeäsi on uhattu? Vai katsoisitko ensin pelin loppuun Suomessa?