Helsingin Uutiset: Haasteet kiinnostavat maahanmuuttajia 17.4.2010
Taakuleeye-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ali Hagi järjesti Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kanssa maahanmuuttajille tiedotustilaisuuden, jossa oppilaitokset kertoivat maahanmuuttajien valmentavista koulutuksista sekä ammattikorkeakoulujen hakuvaatimuksista.
Diakonia-ammattikorkeakoulun Eija Nieminen kertoo, että heillä on pitkät perinteet maahanmuuttajien koulutuksessa, ja se näkyy hakumäärissä. Eri äidinkieltä puhuvia opiskelijoita on lukuisia.
–Onko meille työtä tarjolla, jos käymme koulun, kysyy Mohamud Musse Abdujamal yleisön joukosta.
Nieminen lupasi, että sairaanhoitaja- ja sosiaalialan opiskelijoille on valmistumisen jälkeen töitä tarjolla. Useimmat sairaanhoitajat työllistyvät jo opiskeluaikanaan.
Paikalle saapuneita askarrutti, minkä ikäisiä opiskelijat kouluissa ovat. Myös kielivaatimuksista keskusteltiin ahkerasti: missä selviää heikommilla taidoilla ja mihin vaaditaan parempaa osaamista.
Mohamed Osmanilla on suomen kansalaisuus ja hän on töissä varastoalalla. Vakituinen työ löytyi henkilöstövuokrauspalvelun kautta. Silti hän kaipaa haastavampaa työtä, ja opiskeluja tekisi mieli jatkaa. Peruskoulutodistus on hyvä: oppiaineiden keskiarvo oli 8,4. Lehtien työpaikkailmoittelun perusteella Osman on arvioinut, että it-alalta saattaisi jatkossa löytyä töitä.
–Ohjelmointi ja datanomin tutkinto kiinnostavat minua, jos voin opiskella iltaisin, Korsossa asuva Osman sanoo ja toteaa, että kesken jäänyt lukiokin pitäisi suorittaa loppuun.
Mohamud Musse Abdujamalilla on pitkä aika opiskelusta, mutta hän haluaisi jotain uutta.
–Lähdin työelämään nuorena, sillä minulla on kolme lasta ja vaimo elätettävänä. Nyt tuntuu, että olen jotenkin jämähtänyt, Vantaan Pakkalassa asuva Abdujamal pohtii.
Työssään Postin logistiikkakeskuksessa hän on edennyt vuorovastaavaksi, mutta opiskelun kipinä ei anna periksi. Kaupallinen ala tuntuisi hänestä parhaimmalta.
Nuoriso-ohjaajana Myyrmäessä työskentelevä Aadan Abdi Ibrahim näkee maahanmuuttajien tulevaisuuden valoisana.
–Maahanmuuttajia tulee Suomeen koko ajan lisää, ja siksi heitä palkataan esimerkiksi sosiaalialalle töihin.
Pohjoishaagalainen Ibrahim pitää ammatista, jossa hän saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Hän aikoo petrata osaamistaan sosiaalialalla ja ajatteli pyrkiä sosionomin koulutukseen.
Tilaisuuden päätyttyä Ali Hagin ilme on tyytyväinen.
–Paikalla olleet olivat hyvin eri tasoisia. Useimmat heistä kaipaavat pelkästään suomen kielen perusteita, mutta osa aikoo pyrkiä jo ammattikorkeakouluun. Tärkeintä on hakea useampaan eri paikkaan. Eikä kannata pettyä, jos ei heti saa opiskelupaikkaa. Myös muiden kaupunkien opiskelupaikat kannattaa huomioida, Hagi muistuttaa.