lauantai 17. huhtikuuta 2010

YLE: Thai-naiset unohdettuja maahanmuuttajia

YLE Lahti: Thai-naiset unohdettuja maahanmuuttajia 17.4.2010

Lahdessa autetaan thai-naisia kotoutumaan. Ammattikorkeakoulun vetämässä hankkeessa kartoitetaan millaisissa olosuhteissa thai-naiset elävät, ja millaista apua he tarvitsevat. thai-naiset ovat jääneet varjoon maahanmuuttajia koskevissa asioissa.

Päijät-Hämeessä arvioidaan asuvan noin parisataa Thaimaasta kotoisin olevaa naista, joiden elinolosuhteista varsin vähän, vaikka monet ovat olleet jo vuosikymmeniä maassa.

- Usein avioliiton kautta maahan saapuneet jäävät helposti avun ulkopuolelle, eikä heitä onnistuta tavoittamaan, toteaa hankkeessa mukana oleva opettaja Tarja Tolonen.

Lahden ammattikorkeakoulun projektityöntekijä, 20 vuotta maassa asunut Duangden Mittentag vahvistaa tiedon.

- Pakolaiset ja paluumuuttajat saavat palveluita, mutta thai-naiset eivät saa niin helposti tukea, ja he saattavat jäädä kotiin ja uhkaavat syrjäytyä.

Sisäasianministeriön Kotouttamisrahaston tuella käynnistettävässä Myanyuban-/Kotona-hankkeessa pyritään kartoittamaan millaisissa olosuhteissa naiset elävät, ja millaista tukea he tarvitsevat.

Luvassa on muun muassa neuvontapalveluita ja thainaisten tapaamisia.

- Tärkeintä on kielitaidon kehittäminen. Sitä kautta voi itsenäistyä, eikä ole muiden, esimerkiksi aviomiehen avusta aina riippuvainen, sanoo Duangden Mittentag.

Vasta kaksi kuukautta sitten maahan saapunut Naowarat Vaari ymmärtää jo jonkin verran puhetta, mutta suomenkieli ei luonnollisesti vielä taivu. Ensimmäiset havainnot Suomesta olivat kylmyys ja kaunis, valkoinen hanki.

Nyt Naowarat aikoo opetella kieltä ja haaveilee työpaikasta.

- Kauneudenhoitoala kiinnostaisi, hän sanoo omalla kielellään, Duangden toimiessa tulkkina.