lauantai 8. toukokuuta 2010

Länsi-Uusimaa: Lohja valmistelee irakilaisten pakolaisten vastaanottamista

Länsi-Uusimaa: Lohja valmistelee irakilaisten pakolaisten vastaanottamista 8.5.2010

Lohjalla on valmisteltu 30 irakilaisen pakolaisen vastaanottamista keväällä 2011. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa ensi viikon tiistaina.

–Pakolaisten vastaanottamista on Lost-kunnille esittänyt Uudenmaan Ely-keskus, kertoo Lohjan perusturvajohtaja Arja Yliluoma.

Hänen esityksenä on, että ensi vuoden jälkeen Lohjalle otettaisiin samansuuruinen ryhmä joka toinen vuosi. Lopullisesti asiasta päättävät kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto.

Tarkoitus on esittää muille Lost-kunnille eli Inkoolle, Karjalohjalle ja Siuntiolle, että nekin ottaisivat kantaa Ely-keskuksen esitykseen.

–Pakolaisten vastaanottamiseen liittyy monenlaisten palvelujen järjestämistä, eikä Lohja tietenkään voi päättää muiden kuntien puolesta, Arja Yliluoma sanoo.

–Jos ne ovat valmiita ottamaan pakolaisia, voimme myöhemmin miettiä, miten 30 hengen ryhmä jakaantuisi eri kuntiin.

Käytännön tuki pakolaisille esitetään ostettavaksi Raaseporin kaupungilta.

–Meillä Lohjalla ei ole enää tarvittavaa osaamista, mitä aikanaan on ollut. Raasepori on kuitenkin ottanut muutaman vuoden ajan pakolaisia, ja siellä tätä osaamista on, Arja Yliluoma sanoo.

Raaseporiin on tullut irakilaisia pakolaisia, joita on tarkoitus ottaa Lohjallekin.

–Kun pakolaisille olisi samanlainen tausta, yhteistoiminnan edellytykset kaupunkien kesken ovat hyvät.

Valmisteluryhmän mukaan pakolaiset asuisivat kaupungin vuokra-asunnoissa eri puolilla Lohjaa. Kouluikäiset kävisivät koulua Tytyrin koulussa, ja aikuisten kielikoulutus järjestettäisiin Hiiden opistossa.

Pakolaisten vastaanoton kustannuksia on laskettu oletuksella, että 30 hengen ryhmään kuuluisi kuudesta kahdeksaan ruokakuntaa. Tällöin ensimmäisen vuoden kustannukset olisivat noin 300000 euroa. Laskennalliset korvaukset kaupungille olisivat kolmen vuoden ajalta noin 81000 euroa vuodessa.

Ely-keskus korvaa lisäksi asuntojen varaamisesta johtuvia kohtuullisia kustannuksia.

Ensimmäisen vuoden nettokustannukset olisivat noin 180000–190000 euroa. Kustannuksiin on mahdollista saada erilaista projektitukea.