YLE Etelä-Karjala: Elena Maglevannaya ei aio taipua 6.7.2010
Turvapaikkaa hakeva venäläistoimittaja jatkaa työtään Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Mikäli turvapaikka myönnetään Maglevannaya jatkaa Suomessa kirjoittamista Tsetseniassa tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista.
- En missään tapauksessa voi palata Venäjälle, se on minulle kuolemantuomio, kertoo Elena Maglevannaya, venäläinen free lance -toimittaja Joutsenon vastaanottokeskuksen pihalla.
Elena Maglevannaya on odottanut turvapaikkapäätöstä yli vuoden. Maglevannaya on vihdoin saanut kutsun ulkomaalaisvirastoon kuulusteluihin, joissa hän pääsee kertomaan itse syistään hakea turvapaikkaa Suomesta.
- Jännittää, mutta luotan eurooppalaiseen järjestelmään. Täällä laki on se, johon tukeudutaan, olen ollut monessa tilanteessa, jossa lailla ei ole merkitystä, tai sitä ei ole ollenkaan.
Tsetsenia teki Maglevannayasta toimittajan
28-vuotias Elena on kotoisin Etelä-Venäjältä Volgogradista. Hän ryhtyi toimittajaksi nähtyään tsetsenien kohtaaman vainon Venäjällä.
- Näin niin paljon ihmisoikeusloukkauksia, en voinut vain olla, vaan minun piti tehdä jotain, siksi ryhdyin kirjoittamaan.
Maglevannaya on kirjoittanut muun muassa Volgogradissa ilmestyvään Svabodnoye Slovo, Vapaa Sana -lehteen. Artikkeleissaan Maglevannaya on kertonut etenkin ihmisoikeusloukkauksista Tsetseniassa - oikeuden puutteesta, vankiloista ja kidutuksesta.
- Saan tänne Suomeenkin kirjeitä vankiloissa olevilta ihmisiltä sekä heidän sukulaisiltaan, Elena kertoo, ja esittelee paksuja kirjenippuja pienessä huoneessaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa.
Sakkoja, häirintää ja uhkauksia
Kirjoitustensa takia Maglevannaja on joutunut Venäjällä häirinnän ja uhkailujen kohteeksi. Hänet tuomittiin kunnianloukkauksesta 200 000 ruplan sakkoihin julkaistuaan tietoja volgogradilaisessa vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Maglevannaja on myös saanut lukuisia tappouhkauksia kansallismielisiltä järjestöiltä.
- En tietenkään pysty maksamaan tuollaisia summia, joten minua odottaa vankila, Elena kertoo.
Maglevannajan suurimmaksi synniksi Venäjällä on noussut kirjoitukset tsetseeni Zubair Zubairajevin kohtalosta. Muun muassa Amnesty International kampanjoi Zubairajevin puolesta. Elena onkin tehnyt yhteistyötä useiden venäläisten ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.
- Venäjä rikkoo ihmisoikeuksia tuomitsemalla syyttömiä, kiduttamalla ja lopuksi kieltämällä sanavapauden. Tilanne pahenee vuosi vuodelta. Ihmisoikeusjärjestöjen ja toimittajien työ on koko ajan vaikeampaa.
Turvapaikka mahdollistaisi työn jatkamisen
Elena Maglevannaya haki Suomesta turvapaikkaa vieraillessaan suomalais-venäläisessä kansalaisfoorumissa toukokuussa 2009.
- Minulle ei ole merkitystä sillä, että haen turvapaikkaa juuri Suomesta, merkitystä on sillä, että voisin jatkaa työtäni Venäjän ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. On selvää, että Venäjällä en voi enää kirjoittaa, Maglevannaya kertoo.
- Yksi ihminen katoaa Venäjällä helposti, Tsetseniassa vielä helpommin.
Elena Maglevannayalla on lukuisten toimittajien, toimittajajärjestöjen, muun muassa Suomen Journalistiliiton, ja ihmisoikeusjärjestöjen tuki.
- Saan kannustusta ympäri maailmaa. Nyt näen, että työlläni on merkitystä ja minulla lukuisia ystäviä. Se auttaa minua jatkamaan ja uskomaan.