maanantai 16. elokuuta 2010

Pohjolan Sanomat: Syömälakkolainen Arkan Mohamed vietiin Keroputaalle

Pohjolan Sanomat: Syömälakkolainen Arkan Mohamed vietiin Keroputaalle 16.8.2010
Suupohjan Sanomat: Nälkälakkoon kielteisen päätöksen takia 6.8.2010

Viime viikolla suunsa kiinni ompelulla syömälakkonsa sinetöinyt Arkan Mohamed vietiin Keroputaan sairaalaan perjantaina 13. elokuuta.

Keroputaan sairaalasta tietoa ei voida vahvistaa, mutta Mohamedin kanssa viikonloppuna keskustellut ystävä kertoo Mohamedin olevan Torniossa ja psyykkisesti erittäin väsynyt.

Tulkin mukaan huonokuntoinen Mohamed pääsee pois sairaalasta lähipäivinä, mutta tarkkaa tietoa asiasta ei vielä ole.

Kemin vastaanottokeskuksessa asunut Mohamed ehti olla syömättä ja juomatta neljä päivää.

Vastaanottokeskuksen käytännön mukaan vastaanottokeskuksen terveydenhoitaja arvioi syömälakkolaisen tilan. Jos tilanne hankaloittaa asiakkaan sairautta, potilas toimitetaan lääketieteelliseen arviointiin.

Vastaanottokeskuksen täytyy varmistua, ettei asiakas nälkälakolla vaaranna omaa henkeään. Lääkäri voi määrätä asiakkaan psykiatriseen hoitoon, jos tämä on itselleen vahingollinen.

Lääketieteellisestä arvioinnista riippuen syömälakkolainen usein otetaan sairaalahoitoon nesteytettäväksi.

_______________________________

Suupohjan Sanomat: Nälkälakkoon kielteisen päätöksen takia

Marokkolaissyntyinen Abdesselam Tazi aikoo ryhtyä nälkälakkoon syyskuun 15. päivänä Helsingissä. Hän aikoo istua Marokon suurlähetystön edessä. Nyt Kristiinassa Lålbyn vastaanottokeskuksessa asuva Tazi on saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa ja valittanut siitä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hän on vaatinut kielteisen päätöksen kumoamista ja myöntämään hänelle turvapaikan tai oleskeluluvan Suomessa.

Nälkälakon tarkoituksena on saada Marokon hallinto luovuttamaan asiakirjat, joissa osoitetaan hänen poliittinen tuomionsa ja kansalaisoikeutensa menetys.
Hän on tullut Suomeen vuosi sitten ja hänen lapsensa asuu Ruotsissa.
Kotimaassaan toisinajattelijaksi luokiteltava Tazi on varma, että häntä kidutetaan tai surmataan, jos hän joutuu palaamaan Marokkoon.