sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Karjalainen: Rasismi kohdistuu sopeutuneimpiin

Karjalainen: Rasismi kohdistuu sopeutuneimpiin 7.11.2010

Viharikosten määrä on kääntynyt Suomessa huolestuttavaan kasvuun. Viime vuonna niitä kirjattiin yli tuhat, mikä on 17 prosenttia toissavuotista enemmän. Joensuu on valitettavasti tässä tilastossa suurten kaupunkien imussa.

Tuhannesta viharikokseksi kirjatusta rikoksesta valtaosa on rasistisia rikoksia. Suurin osa niistä on kuitenkin kohdistunut suomalaisiin, jotka tosin ovat etniseltä taustaltaan romaneja tai erityisesti somaleja. Venäläissyntyiset säästynevät rikoksen mitat täyttävältä rasismilta, koska he ovat suomalaisten näköisiä.

Tuskin ulkomaalaisen näköisiin Suomen kansalaisiin kohdistuu rasismia enemmän kuin niihin ulkomaalaisiin, joilla ei - ehkä vielä - ole kansalaisuutta. Näin ollen onkin selvää, että rasistisia rikoksia tapahtuu paljon enemmän kuin poliisin kirjoista näkyy. Vasta Suomeen tulleilla ja oikeusjärjestelmää tuntemattomilla ihmisillä on korkea kynnys tehdä rikosilmoituksia. Monilla on lisäksi kotimaasta karvaat kokemukset poliisin toiminnasta.

Eri puolilla maata on lisäksi erilaisia kirjaamiskäytäntöjä. Hyvä, että Pohjois-Karjalassa poliisi on tarkkana siitä, että rasismi tunnistetaan ja tunnustetaan.

Vaikka rasistinen motiivi on rangaistuksen koventamisen peruste rikoslaissa, mahdollisuutta käytetään harvoin. Tässä on linjaa kiristettävä.

Ikävä kyllä ihonväriltään, etniseltä taustaltaan tai muuten valtaväestöstä poikkeavilla ihmisillä ei taida olla toivoa paremmasta tänä tai edes ensi vuonna. Perussuomalaisten flirttailu muukalaisvihalla ja puolueen kannatuslukujen ponnahtamisen jälkeinen muiden puolueiden hätäinen ”maahanmuuttokriittisyyden” peesailu näyttävät antaneen rasismille monien mielissä hyväksyttävyyden silauksen.

Toisaalta rasismin lisääntyminen on auttanut perussuomalaisten halla-aholais-siipeä lentoon.

Puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) olisi oltava sanojensa mittainen mies ja tehtävä tiukka pesäero Jussi Halla-ahoon. Hämmästyttävää on, että Soini sortui kuin sortuikin rikosnimikkeillä pelaamiseen ja sallii Halla-ahon pysyä tuomiosta huolimatta puolueen ehdokkaana.

Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin, että vastuullisina itseään pitävät vanhat puolueet kertakaikkisesti lopettaisivat verbaaliakrobatian. Rasistit ovat raukkamaisia pimeyden suojista vahingon aiheuttajia. He eivät ansaitse ymmärrystä.

Rasistinen viha kohdistuu usein erityisesti niihin maahanmuuttajiin, jotka kaikkein parhaiten ovat sopeutuneet Suomeen ja tulevat omillaan toimiin.

Tähän asti viharikoksista hyvin pieni osa on kohdistunut seksuaalivähemmistöihin. Toivottavasti kristillisdemokraattien kylvämä kauna ei kasva ja tee tehtäväänsä.