keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Vartti: Kalasataman romanit saivat töitä

Vartti: Kalasataman romanit saivat töitä 3.11.2010

Kuusi Romanian romania paiskii töitä Alhovuoren hiihtokeskuksessa Nummi-Pusulassa. Romanit ovat työskennelleet hiihtokeskuksessa noin kuukauden. He ovat esimerkiksi raivanneet vesakkoa rinteestä ja tehneet rakennushommia kuten muuraamista.

– Vapaa liikkuvuus ry otti minuun yhteyttä, että romanit tarvitsisivat töitä. Minä taas tarvitsin työntekijöitä, hiihtokeskusyrittäjä Tom Puusa selittää.

Työaika on kahdeksan tuntia päivässä ja palkka kahdeksan euroa tunnissa. Työmiehet ja yksi nainen asuvat asuntovaunuissa hiihtokeskuksen leirintäalueella.

– Kaikki ovat tosi kovia tekemään töitä, Puusa kehuu.

Paul Stamatie korjailee autoja ja muita koneita. Hän oli mekaanikkona BMW:n tehtaalla Romaniassa kunnes tehdas suljettiin. Romaniasta ei löytynyt töitä. Siksi hän lähti Suomeen ja päätyi Helsingin Kalasataman sosiaalikeskukseen.

– Paul on meille lottovoitto. Erittäin hyvä mekaanikko, Puusa sanoo.

Moottorisahaa käyttelevä Silvestru Anghelina korostaa, että Romanian romanit ovat tulleet Suomeen etsimään töitä ja joutuneet kerjäämään, kun töitä ei ole löytynyt.

– Jos löytyisi neljä tai viisi samanlaista yrittäjää kuin Tomppa, Kalasatamassa ei olisi yhtään romania, Silvestru uskoo.

Pelkästään bisnesmielessä Puusa ei romaneja työllistä. Hän on luopunut projektin takia toistaiseksi palkastaan. Hiihtokeskuksella ei ole juuri nyt tuloja, koska lunta ei vielä ole.

– Vähän aikaa sitten näytti, että joutuisin lomauttamaan heidät marraskuussa.

Hätiin tuli Verkosto-seurakunta, joka keräsi rahaa romanien palkkoihin.

Puusalla on Alhovuoren ympäristössä 75 hehtaaria maata ja suunnitelmia myös ensi kesäksi.

– He voisivat viljellä noita peltoja ja paimentaa lampaita, ja myydä sitten sadon ja lihat sen sijaan että kerjäävät. Se olisi kaupankäyntiä, joka antaisi myös ihmisarvoa.

Lue lisää aiheesta keskiviikon Vartti-lehdestä.