lauantai 6. marraskuuta 2010

Verkkoapila: Kuisma neuvoo keskustaa haastamaan ”kuohapuheen”

Verkkoapila: Kuisma neuvoo keskustaa haastamaan ”kuohapuheen” 6.11.2010

Keskustan on ympäristökirjailija Juha Kuisman mielestä nostettava politiikassaan kunniaan järki, valistus ja asioihin perehtyminen.

Kuisma kirjoittaa Verkkoapila-kolumnissaan, ettei keskusta näytä saavan viestiään perille. Sillä, että hallitus on tehnyt ihan järkevää politiikkaa, ei tunnu hänestä olevan merkitystä.

”Jos persujen salaperäisesti kohoava kannatus perustuu Suomi24:n ja Hommafoorumin kaltaisten keskusteluareenoiden viesteihin, joissa pöljimmät käsitykset jäävät päällimmäisiksi, kannattaa keskustan tietoisesti luoda jännite, joka haastaa tämän kuohapuheen”, Kuisma kirjoittaa.

Keskustan viesti pitäisi Kuisman mukaan pystyä konkretisoimaan niin, että se koskee kuluttajan ja lapsiperheen arkielämän päätöksiä ja valinnanvaraa, asumista, ruokaa, auton polttoainetta, pihapiirin suuruutta ja lähiluontoa.

”Enkä usko, että maaseutu hylkää keskustaa tällaisen kaupunkipuheen takia. Vihreä kaupunki tarvitsee bioenergiaa ja lähiruokaa. Sen on palautettava tuhka ja yhdyskuntalietteen ravinteet takaisin kiertoon ympäröivälle maaseudulle. Näissä kierroissa on tulevaisuuden sävel.”

Kuisman mukaan äänestäjille on selostettava, että ”ei-politiikkaa” ei oikeasti voi olla, koska esiin tulevat asiat on jotenkin aina ratkaistava. On myös selostettava, että kun rahaa ei ole, sitä ei ole.

Järkeen, valistukseen ja asioihin perehtymiseen perustuva tapa tehdä politiikkaa alleviivaisi hänen mukaansa, mikä erottaa keskustan kokoomuksesta ja vihreistä.
”Keskusta ei nimittäin ole kompromissi muiden mielipiteistä. Ei ponnetonta välipuolueena oloa tai ikuista kompromissien rakentelua. Ei pikkukokoomuslaisuutta eikä alueiden valtioriippuvuutta”, Kuisma kirjoittaa.