maanantai 8. marraskuuta 2010

YLE: Lieksan kaupunki selvitti, mitä pakolaisista saa kertoa

YLE Pohjois-Karjala: Lieksan kaupunki selvitti, mitä pakolaisista saa kertoa 8.11.2010

Tietosuojavaltuutettu toppuuttelee liian tarkkojen tietojen antamista pakolaisten käyttämistä palveluista. Lieksan kaupunki oli tiedustellut, voiko maahanmuuton kustannuksista saada nykyistä tarkempaa tietoa esimerkiksi pakolaisten käyttämiä kunnallisia palveluita tilastoimalla.

Tietosuojavaltuutettu toteaa kuitenkin, että esimerkiksi toimeentulorekisteriin voi lain mukaan kerätä vain sellaisia tietoja, jotka ovat tarpeellisia toimeentulotuen tarpeen arvioimiseksi. Lisäksi muun muassa yksittäisen henkilön rotu ja hänen saamansa sosiaalihuollon etuudet ovat tietoja, joiden kerääminen on kielletty.

Lieksa tiedusteli tietosuojavaltuutetulta myös, miten kaupungin tulisi vastata asukkaidensa kysymyksiin siitä, onko kaupunki maksanut maahanmuuttajille jääkaappeja, televisioita tai muita tavaroita. Tietosuojavaltuutetun mielestä on paras vastata, että maahanmuuttajille kustannetaan sosiaalietuuksia samojen säännösten mukaisesti kuin muillekin kuntalaisille.

- Jo pelkkä tieto sosiaalihuollon asiakkuudesta on salassa pidettävä. Siten yksittäisen asiakkaan osalta ei voida kertoa sitä, onko sosiaalitoimi ostanut hänelle esimerkiksi television, vastauksessa todetaan.