lauantai 1. tammikuuta 2011

HS: Egyptiläinen Eveline Fadayel sai oleskeluluvan vuodeksi

Helsingin Sanomat/STT: Egyptiläinen Eveline Fadayel sai oleskeluluvan vuodeksi 1.1.2011

Egyptiläisisoäiti Eveline Fadayel on saanut vuoden oleskeluluvan Suomeen. Maahanmuuttovirasto myönsi oleskeluluvan 21. joulukuuta.

Päätöksestä kertoi ensimmäisenä Vartti. Asian vahvisti myöhemmin Fadayelin poika Maher Gerges. Gergesin mukaan Fadayel on vakavasti sairas.

Fadayel kuuluu kotimaassaan kristittyyn koptivähemmistöön. Hän saapui Suomeen vuonna 2008 turistiviisumilla ja päätti jäädä poikansa Maher Gergesin perheen luokse.

Lääkärinlausuntojen mukaan hän on riippuvainen poikiensa hoidosta eikä hänellä ole Egyptissä ainuttakaan sukulaista.

Maahanmuuttovirasto ehti hylätä useasti Fadayelin oleskelulupahakemukset.

Hänen piti poistua maasta alun perin viimeistään 13. kesäkuuta, mutta näin ei tapahtunut. Isoäidin perhe vei sen sijaan hänet viranomaisilta piiloon.

Elokuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) uudisti määräyksen, joka esti Fadayelin käännytyksen.

Fadayel oli toimittanut EIT:lle pyydetyn yksityiskohtaisen lääkärintodistuksen, joka koskee hänen sairauttaan.

_________________________________________________________

Vartti: Eveline Fadayel saa jäädä

Egyptiläisisoäidille myönnettiin oleskelulupa joulun alla. Nyt vantaalaisten Maher Gergein ja Nader Girgisin huoli äidistään on helpottanut ja vuodesta 2008 jatkunut taistelu on voitettu.

- Perhe sai tiedoksinannon oleskeluluvan myöntämisestä 21. joulukuuta, kertoo perheystävä ja Fadayelin tukiryhmän vetäjä Kaarina Kollin.

Kollinin mukaan Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Fadayelin passin itselleen, jotta oleskelulupa voidaan liittää siihen.

Eveline Fadayel kuuluu kotimaassaan kristittyyn koptivähemmistöön. Hän saapui Suomeen vuonna 2008 turistiviisumilla ja päätti jäädä poikansa Maher Gergesin perheen luokse.

Lääkärinlausuntojen mukaan hän on riippuvainen poikiensa hoidosta eikä hänellä ole Egyptissä ainuttakaan sukulaista.

Fadayelin oleskelulupa ehdittiin hylätä useasti ja 65-vuotiasta naista oltiin käännyttämässä takaisin kotimaahansa viimeksi kesäkuussa. Siitä lähtien Fadayel oleskeli piilopaikassa.

- Nyt tämä järjetön painajainen on ohi ja Eveline on turvassa, Kollin viittaa uutena vuotena egyptiläiskirkossa sattuneeseen pommi-iskuun joka tappoi yli 20 Fadayelin uskonveljeä ja -sisarta.

Eveline Fadayelin terveyttä piilottelu ja taistelu Suomeen jäämisen puolesta ei liene parantanut.

- Varmasti olisi ollut armollisempaa, jos lupa olisi myönnetty aiemmin, Kollin muotoilee.

Miksi lupa on nyt myönnetty, ei ole tiedossa.

- Maahanmuuttovirasto ei perustele päätöksiään, Kollin muistuttaa.

Ei mummopykälää

Suomen ulkomaalaislain mukaan oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnetään vain Suomessa asuvan henkilön ydinperheen jäsenelle. Korkeimman hallinto-oikeuden maaliskuussa antaman päätöksen mukaan isoäidit eivät kuuluu ydinperheeseen.

Eveline Fadayelin ja venäläisen Irina Antonovan oleskelupien epääminen ulkomaalaislain perusteella kosketti tuhansia suomalaisia. Isoäitien puolesta vetosivat viime vuoden aikana niin Korkeimman Hallinto-oikeuden presidentti, useat kansanedustajat kuin Presidentti Tarja Halonen.

Mummopykäläksi kutsuttu ulkomaalaislain muutos, joka olisi mahdollistanut oleskeluluvan myöntämisen useammin myös täysi-ikäisen Suomessa oleskelevan vanhemmalle, jäi kuitenkin syksyllä maahanmuuttopoliittisen ministeriryhmän käsittelyssä vaille riittävää kannatusta.