tiistai 5. huhtikuuta 2011

Iltalehti: Kansanedustajaehdokas: Holokausti oli Neuvostoliiton propagandaa

Iltalehti: Kansanedustajaehdokas: Holokausti oli Neuvostoliiton propagandaa 5.4.2011
(uusi otsikko: Perussuomalaisten ehdokas: Holokaustia on liioiteltu)

Eduskuntaan pyrkii holokaustin kyseenalaistaja ja rotujen sekoittumista vastustava.

Kansanedustajuutta tavoittelee useita perussuomalaisia ehdokkaita, jotka ovat allekirjoittaneet maahanmuuttovastaisen ns. nuivan manifestin. Osalla ehdokkaista on läheiset suhteet äärikansalliseen Suomen Sisuun.

Esimerkiksi Espoon kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtinen on pitkän linjan sisulainen. Lahtinen oli 1990-luvulla mukana perustamassa uutta Isänmaallista kansanliikettä (IKL).

Kansallismieliseksi aatettaan kuvaileva Lahtinen sanoo olevansa mielissään, että nuivan manifestin ajatuksia on saatu "ujutetuksi" myös perussuomalaisten vaaliohjelmaan. Lahtisen mukaan maahanmuuttajia ei saa päästää Suomeen "loisimaan".

Suomen Sisun aiempi, nyt suljettu nettisivu vastusti "rotujen luonnotonta sekoittumista keskenään". Kun Lahtiselta kysyy asiasta, hän täsmentää, että yksilötasolla sekoittuminen on hyväksyttävää.

- Mutta esimerkiksi opettaja ei saisi kehottaa oppilaitaan hankkimaan ulkomaalaista puolisoa, kuten olen kuullut tapahtuneen, Lahtinen sanoo.

Nuivan manifestin on allekirjoittanut myös Kotkasta eduskuntaan pyrkivä, belgialaissyntyinen Freddy van Wonterghem. Hänen mukaansa suomalainen järjestelmä houkuttelee sosiaalista maahanmuuttoa.

Edustajaehdokas kyseenalaistaa juutalaisten joukkotuhon, holokaustin, mittakaavan toisessa maailmansodassa.

- Uskon, että kamaluuksia tapahtui, mutta ei väitetyssä mittakaavassa, van Wonterghem sanoo ja epäilee, että kyse oli Neuvostoliiton propagandasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ilmoittanut, että hänellä ei ole "minkäänlaista suhdetta" sisulaisiin. Soini sanoo ottavansa kantaa asiaan vasta, jos joku toimii lainvastaisesti.

Tutkija: Ei yllätä

Vastikään kirjan rasismista julkaisseen tutkija Vesa Puurosen mukaan manifesti ei sinällään yllätä, jos on tutustunut esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon (ps) kirjoituksiin.

Manifesti sisältää kärjistyksiä ja yleistyksiä. Sanat on aseteltu siksi taiten, että ketään ei viedä käräjille esimerkiksi kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Perussanoma on, että nykyinen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunutta ja että sosiaalista siirtolaisuutta on rajoitettava. Suomen ei "tule esiintyä globaalina, eettisenä toimijana". Vaatimuksena on myös totuuskomissio, jonka tehtävä olisi selvittää, mitä humanitaarinen maahanmuutto "tosiasiallisesti" maksaa.

Manifestin allekirjoittajat vaativat perheenyhdistämisen "törkeän hyväksikäytön" lopettamisesta ja rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien karkottamista "riippumatta siitä millaiset olosuhteet alkuperämaassa vallitsevat".

Tutkijan mukaan rikokseen syyllistyneen karkottaminen alkuperäismaahan "olosuhteista huolimatta" kalskahtaa kovalta.

- Viesti on, että lähetetään ihminen vaikka kuolemaan, Puuronen ihmettelee.

Katja Boxberg