keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Savon Sanomat: Turvapaikan hakijoiden määrä romahti Suomessa

Savon Sanomat: Turvapaikan hakijoiden määrä romahti Suomessa 6.4.2011

Turvapaikan hakijoiden määrä on romahtanut Suomessa alkuvuodesta.

Sama ilmiö on havaittu myös Ruotsissa ja Norjassa.

Syy on Pohjois-Afrikan kaaos.

- Todennäköisesti Pohjois-Afrikan tilanne vaikuttaa niin, etteivät ihmiset pääse sieltä levottomuuksien läpi eteenpäin, sanoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksiköstä.

Suomeen on perinteisesti tullut eniten pakolaisia Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Toinen keskeinen reitti on tullut Afrikan läpi ja Välimeren yli, toinen Turkin kautta Balkanille.

- Nyt Pohjois-Afrikan reitti on tukossa Tunisian ja Libyan tilanteen takia ja se näkyy meillä näin, sanoo johtaja Esko Repo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Alkuvuoden aikana Suomeen on tullut vain noin 700 turvapaikanhakijaa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan heitä oli 1 200.

- Alaikäisiä, ilman huoltajaa tulleita on vain 44, mikä on huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna, jolloin heitä oli tullut tähän mennessä jo noin sata, kertoo Pyykkönen.

Huippuvuodesta 2009 turvapaikanhakijoiden määrä laski jo viime vuonna kolmanneksella. Hakijoita oli viime vuonna hieman yli 4 000, kun heitä edellisvuonna oli hieman alle 6 000. Viime vuonna alkanut kehitys kiihtyy siis edelleen.