keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Tietokone: Nettikeskusteluille odotettavissa tiukemmat rajat

Tietokone: Nettikeskusteluille odotettavissa tiukemmat rajat 6.4.2011

Keskustelu netissä rehottaa nykyisin varsin villinä ja vapaana, mutta ei ehkä enää pitkään. Monet pian ovella olevien eduskuntavaalien ehdokkaista ovat Tietoyhteiskunnan vaalikoneen mukaan valmiita kiristämään käytäntöä nykyisestä. Vaalikarja on saman koneen mukaan aivan eri mieltä.

Joka toinen vaalikoneeseen vastauksensa syöttäneistä ehdokkaista haluaisi, että verkon keskustelupalstojen ylläpitäjät joutuisivat vastaamaan keskustelujen sisällöistä lehtien päätoimittajien tavoin.

Konetta käyttäneet äänestäjät eivät tällaista toivo, sillä heistä vain 15 prosenttia kannattaa päätoimittajavastuuta.

Jos ylläpitäjä joutuisi vastaamaan kaikesta keskustelijoiden palstoille suoltamasta tekstistä, moni palsta uhkaisi kadota kartalta tyystin.

Etenkään harrastelijafoorumeilla ei kerta kaikkiaan ole resursseja aukottomaan valvontaan, ja monen kaupallisen palvelun yhteydessä toimivan palstan omistaja joutuisi tarkkaan miettimään, kuinka paljon on valmis sijoittamaan rahaa keskustelujen moderointiin.

”Pahimmillaan tällainen laki voisi jopa vaarantaa sananvapauden, jos ylläpitäjät poistaisivat kaiken vähintäänkin epäilyttävän materiaalin. Haasteena on myös verkon kansainvälisyyden mukanaan tuomat kieliongelmat sekä vaihtelevat lainsäädännöt. Esimerkiksi Facebookiin Suomen laissa säädetty päätoimittajavastuu ei pure”, muistuttaa vaalikoneen takana olevan TTL:n (Tietotekniikan liitto) toiminnanjohtaja Robert Serén.

Hän katsoo, että nykyinen käytäntö, jossa keskustelujen ylläpitäjät voivat itse parhaaksi katsomallaan tavalla poistaa asiattomia keskusteluja, on hyvä.