perjantai 8. huhtikuuta 2011

YLE: Romanien on erittäin vaikea työllistyä

YLE Keski-Suomi: Romanien on erittäin vaikea työllistyä 8.4.2011

Romanien työllistyminen on erittäin vaikeaa Keski-Suomessa. Tällä hetkellä lähes jokainen romaninuori kouluttautuu ammattiin, mutta valmistumisen jälkeen työpaikka on kiven alla. Jyväskylän seudulla asuu noin 500 romania.

Jyväskylässä vietetään tänään kansainvälistä romanipäivää, jolla halutaan lisätä tietoutta romanikulttuurista ja hälventää ennakkoluuloja. Romanikieleen keskittyvä iltajuhla järjestetään Aaltosalissa.

Jyväskylän seudun romanityöryhmän puheenjohtajan Ritva Anttosen mukaan ennakkoluulot johtuvat tietämättömyydestä.

- Suurin piirtein kaikilla on romaneista jonkilainen mielikuva ja stereotypia, joka on periytynyt vanhoilta ajoilta, jolloin romanit kiersivät eivätkä olleet töissä. Romanien sanottiin varastavan ja olevan laiskoja ja niin edelleen. Tällaisia huonoja mielikuvia on tullut jonkun kokemuksista, mutta nykypäivänä juuri kenelläkään ei ole kokemuksia romaneista. Kaikki käsitykset perustuvat vanhoihin tarinoihin.

Epäluulo romaneja kohtaan on johtanut siihen, että töitä ei juuri ole tarjolla.

- Se on tällä hetkellä suurin ongelma. Romanit haluavat pois tukipalvelujen verkostosta tienaamaan oman leipänsä. Se on kuitenkin hyvin vaikeaa, jos lasikattoja on vastassa joka puolella, Anttonen toteaa.

______________________________________________

YLE Tampere: Romanikielen opettajia vaikea löytää

Tampereella toimii seitsemän lapsen ja nuoren romanikielen opetusryhmä. Oman äidinkielen opetusta annetaan kaksi tuntia viikossa. Opetusryhmän ikähaitari on esikoululaisista teini-ikäiseen, mikä asettaa omat haasteensa opetukseen.

Myös pätevistä opettajista on pulaa, kertoo Tampereen kaupungin perusopetuksen maahanmuuttajakoordinaattori Katja Simonen.

- Aineenopettajakoulutuksen lisäksi opettajalla pitäisi olla myös romanikielen opinnot suoritettuna. Tällaisia opettajia on hyvin vähän. Onneksi olemme saaneet täydennyskoulutuksen kautta hyvän opettajan. On tärkeää, että opettajan lisäksi myös vanhemmat tukevat lastaan kielen opiskelemisessa.

Simosen mukaan kaupunki yrittää järjestää lisää romanikielen opetysryhmiä jos lisää ilmoittautumisia tulee.