Iltalehti: Tutkija: Viha kuulunut aina Suomen politiikkaan 7.5.2011
Vaalit saivat Suomessa tunteet kuumiksi, eivätkä ne näytä vielä viilentyneen.
Edustajille on lähetetty netissä uhkauksia ja kirjekuorella ulostetta. Vakavin tapaus lienee perussuomalaisten tuoreen kansanedustajan Olli Immosen sähköpostilla saama tappouhkaus.
Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan mikään uusi asia.
- Tappouhkauksia on Suomessa lähetetty aina ennenkin presidenteille, politiikoille ja sotapäälliköille. Arkistot ovat täynnä ö-mappeja, johon niitä on pantu. Nykyään tieto niistä tulee vain paremmin julki, ja niitä on helppo tehdä piloillaankin internetissä, Keskisarja sanoo Iltalehdelle.
Keskisarjalta julkaistiin vuonna 2009 suomalaisen poliittisen väkivallan historiaa käsittelevä kirja Vääpeli T:n tapaus.
- Nykyään suomalaisella poliitikolla on suurempi todennäköisyys kuolla viinaan, kuin tulla pahoinpidellyksi. 1930- ja 1940-luvuilla uhkauksiin kannatti suhtautua paljon vakavammin. Silloin useiden veikkoja ja siskoja nukkui nurmen alla, ja paljon useammat osasivat käsitellä hyvin aseita.
Keskisarjan mielestä vielä 1960-luvun radikalismin aikana tunteet kuumenivat enemmän kuin nykyisin.
- 1980-luvulla politiikka kiinnosti vähemmän. 1990-luvulla uhkailut kohdistuivat pankinjohtajiin.