Keskisuomalainen, kolumni: Inkeri Pasanen: Poissa silmistä, poissa mielestä 12.5.2011
Asenteet erilaisuutta kohtaan ovat viime vuosina Suomessa jyrkentyneet huolestuttavasti. Maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten suosion huima kasvu on tästä vain yksi osoitus.
Erityisesti pääkaupunkiseudulta nousee toistuvasti uutisiin väkivaltaa maahanmuuttajia kohtaan. Käsittämättömimpiä ovat tapaukset, joissa suomalaiset aikuiset käyttävät joko henkistä tai fyysistä väkivaltaa maahanmuuttajalapsia kohtaan.
Vihamielisyys maahanmuuttajia kohtaan ei ole vain perussuomalaisten helmasynti. Peitellymmin samojen asenteiden vangeiksi paljastuvat monet pitkälle koulutetut, kansainvälisinä ja suvaitsevaisina itseään pitävät suomalaiset.
Helsingin seudulla vanhemmat valikoivat asuinalueita sen mukaan, ettei jälkikasvu joudu maahanmuuttajien kanssa samaan kouluun. Millaisia asenteita he samalla siirtävät seuraavalle sukupolvelle?
On turha ihmetellä, miksi maahanmuuttajat eivät sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan, jos heidät pyritään eristämään omiin ghettoihinsa.
KÖYHÄT keskuudessamme on myös sellainen joukko, jonka moni mielellään pistäisi piiloon. Viimeisin konkreettinen esimerkki tästä tulee sekin Helsingistä: paikalliset asukkaat halusivat lopettaa Heikki Hurstin köyhille jakaman ruoka-avun, koska he kokivat leipäjonoissa raahustavat ihmiset häiriöksi.
Varmasti jonoihin mahtui miestä ja naista moneen lähtöön, huonoa käytöstäkin. Moni lienee silti ärsyyntynyt pelkästään oman asuinidyllin rikkoutumisesta.
Isänsä jalanjäljillä hyväntekeväisyyttä harjoittava Hursti onkin päättänyt siirtää leipäjonot laitakaupungille, pois "paremman väen" silmistä. Näin pysyy samalla paremmin poissa mielestä se ikävä tosiasia, että yhä kasvava joukko suomalaisia elää köyhyysrajan alapuolella.
VIHAMIELISIÄ asenteita niin maahanmuuttajia kuin köyhiäkin kohtaan on helppo levittää internetin keskustelupalstoilla ja blogeissa. Vastavoimaksi tarvitaan vastuullista mediaa, joka rohkenee kyseenalaistaa vihamielisen isänmaallisuuden motiivit.
Keskisuomalaisen toimituksen seinällä on SPR:n myöntämä Maahanmuuttajamyönteinen teko - diplomi monikulttuuristen asioiden esille tuomisesta. Vuonna 2008 YK:n rasismin vastaisena päivänä saatua tunnustusta ei koeta niinkään onnistumisen merkiksi kuin muistutukseksi päivittäin: tällä tiellä on vielä paljon tehtävää.
Aiheiden hoksaamista toki helpottaa se, että toimituksessa on edes yksi maahanmuuttajataustainen toimittaja, elämänvaiheistaan lehdessäkin kertonut Iranin kurdi Shahin Doagu.
Vuosi sitten kolumnissaan hän kirjoitti: "Usein sitä miettii, että mihin elämä vie ja missä se olisi, jos kohtalo ei olisi tuonut tänne. Sitä kuitenkin arvostaa eläneensä Suomen kaltaisessa maassa. Sellaisten ihmisten kanssa, joiden asenne on aito ja rehti. Sen kerran, kun puhutaan, niin puhutaan asiaa.
Joskus puhutaan niinkin suoraan, että oikein sattuu."
Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.