YLE Keski-Suomi: Rasismi näkyy maahanmuuttajan arjessa 16.5.2011
Arkipäivän rasismi näyttää lisääntyneen Suomessa. Maahanmuuttajatyötä tekevät kertovat, että he saavat yhä useammin kuulla huutelusta ja nimittelystä, jota maahanmuuttajiin on kohdistettu.
Emmanuel Sibomana tuli Suomeen pakolaisena sisällisodan riivaamasta Kongosta. Hänen muutaessaan Suomeen Kongon tilanne oli vielä huonompi kuin nyt. Sibomana on yksi niistä maahanmuuttajista, jotka ovat hiljattain kohdanneet arjessaan rasismia.
- Ajoin pyörällä Prisman parkkipaikalla, mies tuli eteeni ja laittoi pyöränsä poikittain eteeni. Ajoin ohi, ja menin laittamaan pyörääni kiinni. Ihan normaali mies kypärä päässä, ei humalassa eikä muuta. Hän tuli perässä, sanoi neekeriksi ja kiroili. Ja sanoi apina pois Suomesta. Hän tuli ihan lähelle ja otti minusta kiinni, Sibomana kertoo.
Sibomana otti itsensä irti, siirtyi sivummalle ja soitti hätäkeskukseen. Silloin suomalaismies otti jalat alleen.
- Hätäkeskuksesta vastattiin, että ei sitten mitään jos hän juoksee pois, Sibomana sanoo.
Emmanuel Sibomana ei juuri liiku iltaisin ulkona.
- Se pelottaa. Olen kotona kello viisi, hän sanoo.
Sibomanan toivoisi voimakkaampia kannanottoja ihmisten tasavertaisuuden puolesta.
Jyväskylän maahanmuuttajapalveluiden johtaja Kati Turtiainen katselee maahanmuuttajien arkea näköalapaikalta. Hänen mukaansa maahanmuuttajapalveuiden asiakkaiden kertomuksista näkyy, että epämiellyttäviä kohtaamisia on entistä useammin.
- Tavallisessa arkipäivän katukuvassa keskustellaan ja huudellaan. Emmanuelin tapaus on sikäli tyypillinen, että se sisältää "näytät erilaiselta" ja "mene takaisin" -kohdat. Naisia taas halvennetaan ja huoritellaan. Sitä on tapahtunut varmasti kautta aikojen, mutta kyllä tästä on nyt enemmän rapotoitu, Turtiainen kertoo.
Turtiainen näkee ennakkoluulojen kumpuavan nyt pintaan. Yksi syy on hänen mukaansa se, että nykyään on entistä selkeämpiä esikuvia, jotka sallivat ennakkoluulojen avoimen ja voimakkaan esittämisen.
- Jos ajatellaan poliitikkoja ja polittista ilmapiiriä, on erittäin tärkeää, että ennakkoluuloinen käyttäytyminen ja rasismi torjutaan ja tuomitaan, ja siihen suhtaudutaan suurella vakavuudella, Turtiainen linjaa.