keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

YLE: "Riittää, että on nuori niin ei pääse töihin"

YLE Keski-Suomi: "Riittää, että on nuori niin ei pääse töihin" 13.7.2011

Jyväskylän Kesän Hyde Park -kansalaiskeskustelutilaisuudessa pohdittiin tänään siirtotyöläisyyttä ja suomalaisten työpaikkojen rasismia. Keskustelussa ruodittiin niin vammaisten ja maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla kuin ihmisten käytöstapojakin.

Otsikon kommentti oli yksi yleisöltä kirvonnut pessimistinen mielipide, kun keskustelu kääntyi Jyväskylän työelämän nykyiseseen ilmapiiriin. Myös vammaisten asemaa työmarkkinoilla pohdittiin ahkerasti.

Esimerkiksi toiminnanjohtaja Kalla Könkkölä Kynnys ry:stä peräsi valtiovallan esimerkkiä vammaisten palkkaamisessa.

- Kun puhutaan vammaisten työstä, se on monimutkainen vyyhti, koska vammaiset ihmiset lannistuvat ja lannistetaan niin nuorina, etteivät he juuri hae töitä, Könkkölä sanoi.

Työelämän ilmapiirin koetaan kiristyneen muun muassa maahanmuuttajia kohtaan.

- Suomalainen yhteiskunta ampuu itseään jalkaan tällä hetkellä. Pitää avautua, pitää oppia. Puhutaan paljon innovaatioista. Niitä innovaatioita on haettava jostain muualta. Eivät ne synny niistä rutiineista, joita on tehty täällä vuosikymmenet, vaan jostain muualta. Ulkomailla kasvatettu ja koulutettu työvoima on luonnostaan innovaattori, sanoi Jyväskylän yliopiston professori Jeremy Gould.

Kaksituntisen keskustelun kuluessa, asiantuntijat joutuivat pohtimaan myös sitä, ovatko elintason noustessa käytöstavat unohtuneet. Synkkäsävyisistä puheenvuoroista huolimatta, myös uskoa kuitenkin riitti vielä lopuksi siihen, että työelämän syrjinnälle paitsi pitää, myös voidaan tehdä jotain.

- Iso keskustelualue on se, mitä tehdään meidän sosiaaliturvalle ja palveluille. Tällä hetkellähän ne on asumisperustaisia, jolloin merkittävä osa ulkomaalaisista jää niiden ulkopuolelle. Mikä suoraan heikentää heidän asemiaan työmarkkinoilla. Tämä on sellainen lainsäädännöllinen asia, jolla voitaisiin vaikuttaa, totesi Kansanedustaja Anna Kontula (vas.).