lauantai 9. heinäkuuta 2011

HS: Romanien päiväkeskus töhrittiin Sörnäisissä

Helsingin Sanomat: Romanien päiväkeskus töhrittiin Sörnäisissä 9.7.2011

Keskuksen kävijät järkyttyivät rikollisiksi syyttämisestä.

"Vihaamme teitä, menkää kotiinne", on sotkettu tussilla talon seinään oven viereen.
Joukko huonolla maulla ja englannilla kirjoitettuja töhryjä ilmestyi Diakonissalaitoksen ylläpitämän romanien päiväkeskuksen sisäänkäynnin ympärille torstain ja perjantain välisenä yönä.

Vihakirjoituksissa Bulgariasta ja Romaniasta saapuneet romanit leimataan rikollisjengeiksi ja päiväkeskus järjestäytyneen rikollisuuden tukitoimistoksi.

Keskukselta lähdössä oleva bulgarialaisjoukko järkyttyy kuullessaan, mitä töhryt tarkoittavat. He ihmettelevät, kuinka heitä voidaan haukkua rikollisiksi, koska he vain siivoavat tyhjiä pulloja kaduilta.
"Jos olisimme rikollisia, kai meillä olisi sen verran rahaa, ettemme asuisi autoissa ja ettei meidän tarvitsisi tulla tänne keskukseen pesemään pyykkejämme", Stancho Vasilev sanoo.

Päiväkeskuksessa kävijät voivat esimerkiksi peseytyä, saada neuvontaa sekä käyttää mikroaaltouunia ja tietokonetta. Keskus on tullut hyvin suosituksi. Tyypillisesti kävijät asuvat autoissa, ja esimerkiksi suihkussa käymisen mahdollisuus on helle iso helpotus.

Toiminta on saanut osan naapurustosta närkästymään. Romanikeskuksen työntekijä Marjatta Vesalaisen mukaan sisälle asti huutamaan ja raivoamaan tullaan joka toinen päivä. Toiset naapurit sanovat, ettei keskuksesta ole mitään häiriötä.

Aivan ensi alkuun kävijät toivat mukanaan roskia viereiseen puistoon. Ongelma poistui kun heille neuvottiin, miten tulee käyttäytyä. Vasilev tovereineen kertoo, että myös romanit itse neuvovat toisiaan toimimaan siististi.

Vesalainen korostaa että Bulgarian ja Romanian romanit ovat ihmisiä siinä, missä helsinkiläisetkin.
"Miltä meistä tuntuisi, jos olisimme itse ulkomailla ja meille sanottaisiin että painukaa helvettiin? Ei kaikkia suomalaisiakaan pidetä rikollisina, vaikka osa meistä sellaisia onkin. Nämä ihmiset ovat väsyneet siihen että heitä pidetään rikollisina", Vesalainen sanoo.