sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

HS: Eva Biaudet: "Olemme helposti huiputettavia"

Helsingin Sanomat: Eva Biaudet: "Olemme helposti huiputettavia" 10.7.2011

Vähemmistövaltuutetun mukaan ihmiskauppa jää Suomessa piiloon

Eva Biaudet harkitsee presidentinvaaliehdokkuutta.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoo saavansa haukkumapostia. "Ei olisi yhtään parempi, jos en herättäisi mitään tunteita."

Kaksi viikkoa sitten vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet seisoi yhdeksän muun mukana rivissä ja odotti vuoroaan.

Kohta Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ojentaisi hänelle palkinnon ihmiskaupan vastaisesta työstä ja kymmenien lehtikuvaajien salamavalot alkaisivat räpsyä.

[...]

Suomessa ajatellaan Biaudet'n mukaan helposti, ettei täällä voi olla ihmiskauppaa ja ihmisten hyväksikäyttöä.

"Se tekee meidät helposti huiputettaviksi. Tehtäväni on muistuttaa, että ihmiskauppaa on myös Suomessa."

Ihmiskauppa on kannattavaa bisnestä. Euroopassa ihmiskaupan uhri tienaa rikollisille kymmeniätuhansia euroja vuodessa. Potentiaalisia uhreja on lukuisia. Miten ihmiskauppa saataisiin pysäytettyä?

"Jos ei olisi seksin ostajia tai ihmisiä, jotka eivät välitä tarkastaa, kuka on töissä, voittoja ei olisi. Pitää luoda järjestelmä, jossa ihmiset eivät ole nimettömiä, vaan omia itsejään ja heillä on arvo."

Biaudet lähti politiikkaan 1990-luvulla. Ministerikautensa jälkeen häntä ei politiikan kärkisijoilla ole Suomessa näkynyt. Nyt sellainen olisi ehkä tarjolla. Rkp:n nuorisojärjestö Svensk Ungdom on vaatinut Biaudet'a presidentinvaaliehdokkaaksi, ja muitakin kyselijöitä on ollut. Biaudet ei ole vielä tehnyt päätöstään suuntaan tai toiseen.

[...]

Naisen asema ja etniset vähemmistöt. Kuulostaa siltä, että Biaudet puolustaa asioita, jotka herättävät tunteita.

"Saan haukkumapostia, mutta saan suurta voimaa siitä, että varsinkin palkinnon jälkeen ihmiset pysähtyvät kadulla onnittelemaan ja sanovat, että hyvä kun taistelet ja puolustat oikeuksia."

"Mielestäni ei olisi yhtään parempi, jos en herättäisi mitään tunteita."

---------

Vapaamielinen vähemmistöjen puolustaja

Ihastuttava, avoin, liberaali ja tulee toimeen kaikkien kanssa. Näin Eva Biaudet'ta, 50, kuvaillaan. Toisenlaisiakin mielipiteitä löytyy, sillä Biaudet herättää ihmisissä hyvin erilaisia reaktioita.

Rkp:ssä hänen liberaalit kantansa ovat hiertäneet välejä pohjanmaalaisiin.

Biaudet on puhunut suvaitsevaisuuden puolesta ja puolustanut maahanmuuttajia jo kauan ennen kuin hänet viime vuonna valittiin vähemmistövaltuutetuksi. Se on hänelle unelmatyöpaikka, sanovat Biaudet'ta tuntevat.

"Hän on kova puolustamaan niitä arvoja, joihin hän uskoo, eli oikeudenmukaisuutta ja ihmisten yhdenvertaisuutta", kuvaa ystävä.

Perhe on Biaudet'lle tärkeä. Hänellä on Suomesta adoptoidut vuonna 1991 syntyneet kaksostyttäret, vuonna 1992 syntynyt Kolumbiasta adoptoitu poika ja 2000 syntynyt biologinen poika.

Biaudet asuu avoliitossa nuorimman lapsensa isän, Svenska Teaterin markkinointijohtajan Thomas Forsstömin kanssa. Biaudet istui Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodet 1989–1996. Rkp:n kansanedustajana hän toimi vuosina 1991–2006. Hän jakoi peruspalveluministerin salkun Osmo Soininvaaran (vihr) kanssa 1999–2000 ja 2002–2003. Biaudet kisasi Henrik Laxin (r) kanssa Rkp:n presidentinvaaliehdokkuudesta 2005 ja hävisi.

Biaudet jätti eduskunnan vuonna 2006, jolloin hän muutti Wieniin työskennelläkseen Etyjin ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana.

Suomeen Biaudet palasi alkuvuodesta 2010. Hän oli kiinnostunut Rkp:n puoluesihteerin paikasta, mutta jättäytyi kisasta lopulta pois sanoen, että hänen ja puoluejohdon näkemykset tehtävän sisällöstä eroavat liikaa toisistaan.

Vuonna 2010 Biaudet valittiin vähemmistövaltuutetuksi viiden vuoden määräajaksi. Oikeustieteen ylioppilaalta puuttui tehtävään vaadittu loppututkinto, mutta hänet vapautettiin vaatimuksesta. Valinnassa korostettiin Biaudet'n poliitikkokokemusta ja kokemusta Etyjistä. Valinta herätti närää siksikin, että se tehtiin toisen rkp:läisen, Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin alaisuudessa.