Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Pohjoinen lintukoto muuttuu väistämättä 4.9.2011
Kukapa olisi vaikkapa kymmenen vuotta sitten uskonut, että aasialaisia työntekijöitä saapuu lentokonelasteittain Lappiin marjanpoimintaan.
Yhtä erikoisena olisi pidetty ajatusta, että Jäämeren rannalla sijaitsevien norjalaisten pikkupaikkakuntien katukuvassa maahanmuuttajia näyttäisi olevan enemmän kuin alkuperäisiä asukkaita. Sivuseikka tuntuu jo olevan, että kanta-asukkaistakin suuri osa on tulokkaiden sukua.
Näin on tilanne muun muassa Varangin vuonon rannalla olevassa Vesisaaressa, jossa tummapintainen väestö on tehnyt seuraa norjalaisille, saamelaisille ja suomalaisille kveeneille.
Mainitut ilmiöt ovat vain esimerkkejä siitä, että Pohjolan väestö on aina ollut muutoksessa.
Tuo kaikki saattaa kuitenkin olla vaimeaa esimakua tulevasta, sillä maapallon koko arktinen alue on todennäköisesti kokemassa lähivuosikymmeninä jääkauden jälkeisen ajan suurimman mullistuksen.
Tiedemiehet ovat muistutelleet jo pitkän aikaa, että napaseutujen luonnonolot ovat järkkymässä ilmastonmuutoksen vuoksi. Pohjoisilla alueilla maapallon laskettu lämpeneminen on kaikkein rajuinta.
Globaalia ilmastonmuutosta voidaan ehkä vielä hillitä. Pohjoisen mullistus kuitenkin jatkuu hitaasti mutta varmasti, vaikka ihmiskunta päättäisi tällä kellonlyömällä luopua kaikista muutosta kiihdyttävistä päästöistä.
Näin radikaalit ratkaisut eivät tietenkään ole mahdollisia, joten olemme uuden edessä.
Maapallon pohjoisosien muutoksia käsittelevän kirjansa suomennosta äskettäin markkinoimassa käynyt amerikkalainen maantieteilijä Laurence C. Smith muistuttaa, että ilmastonmuutos ei ole ainoa sopeutumista vaativa asia.
Vaikkei luottaisi lainkaan ilmastotutkimuksiin, on syytä vähitellen tottua ajatukseen, että maailmamme on vähitellen muuttumassa perinpohjaisesti.
Maapallon energiavarojen huvetessa kaasua, öljyä ja hiiltä etsitään yhä hankalammista paikoista.
Arvioiden mukaan suuri osa maapallon fossiilisista energiavaroista piilee pohjoisten napajäätiköiden alla.
Toistaiseksi ne ovat saaneet olla rauhassa, mutta eri tahoilla tähyillään jo ahnaasti pohjoiseen.
Tekniikkakin on kehittymässä, mutta oleellisinta on, että napajäätikön supistuminen helpottaa öljy- ja kaasulähteiden käyttöönottoa.
Tämä kehitys puolestaan ohjaa yhä enemmän taloudellista toimintaa Pohjolaan. Sen seurauksena taas syntyy väestövirtoja, jotka saattavat ylittää kaikkien ennen nähtyjen muuttojen mitat pohjoisessa.
Selvää on, että tulijoita riittää. Ilmastomallien mukaan monet alueet maapallolla käyvät kelvottomiksi asuinpaikoiksi samalla kun napaseudun rannikot alkavat vihertää.