Helsingin Sanomat: Hollantilaispoliitikko: Länsi on uhka islamille 9.9.2011
Islam ei ole uhka länsimaille, vaan päinvastoin länsimainen kulttuuri uhkaa tehdä tyhjäksi islamin perinteiset arvot, väittää pitkän linjan hollantilaispoliitikko ja entinen EU-komissaari Frederik "Frits" Bolkestein.
"[Väite islamin uhkasta] on hölynpölyä. Päinvastoin meidän vaalimamme arvot, kuten yksilöllisyys ja maallistuminen, ovat uhka islamille", Bolkestein sanoi uuden kirjansa julkaisutilaisuudessa Amsterdamissa.
"Tämän takia he [muslimit] reagoivat niin voimakkaasti", hän lisäsi.
Bolkestein julkaisi äskettäin poliittisia ideologioita käsittelevän teoksen The Intellectual Seduction: Dangerous Ideas in Politics. Kirjassa konkaripoliitikko väittää, että Euroopassa viime vuosina jalansijaa saanut islam- ja monikulttuurisuuskritiikki perustuu väärinymmärrykseen.
Islam-kritiikkiä on totuttu kuulemaan populistisilta protestipuolueilta, ja Hollannissa äänitorvena on toiminut etenkin Vapauspuolueen Geert Wilders.
Viime aikoina kritiikkiin ovat yhtyneet myös monet johtavat valtiomiehet, kuten Ranskan oikeistolainen presidentti Nicolas Sarkozy sekä Saksan konservatiivinen liittokansleri Angela Merkel. Kumpainenkin on todennut monikulttuurisuuden ja muslimien integraation epäonnistuneen.
Bolkestein on toista mieltä. Hänen mukaansa maahanmuuttajien kotiutumisessa on ylitetty ratkaiseva kynnys esimerkiksi Hollannissa, jossa Turkista ja Marokosta saapuneiden muslimien syntyvyys on pudonnut alle väestön keskiarvon.
Bolkestein tekee tulkintoja myös maailmanpolitiikasta.
Hänen mukaansa terrorihyökkäykset Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ovat – vastoin yleistä käsitystä – merkkejä siitä, että radikaali-islam on häviämässä kulttuurien mittelön. Hän kiistää myös väitteen, jonka mukaan muslimimaissa kytevä länsivastaisuus olisi perua Irakin sodista tai Gazan miehityksestä.
"Kyse ei ole siitä, mitä länsi on tehnyt, vaan siitä, mitä me edustamme ja mitä emme voi muuttaa", Bolkestein sanoi Amsterdamissa Hollannin yleisradion mukaan.
Bolkestein avaa ideologiakritiikissään uusia uria, mutta ennen kuulematonta se ei ole. Vastaavantyyppisiä ajatuksia on aiemmin viljellyt fiktiivisissä kirjoissaan esimerkiksi ranskalainen Michel Houellebecq, joka on saanut valtajulkisuudessa islam-kriitikon leiman.
Bolkestein on tunnettu kohua herättäneistä väitteistään, ja häntä on aiemmin syytetty muun muassa juutalaisvastaisuudesta.
Tuoreimmat syytökset nousivat pintaan viime joulukuussa, kun Bolkesteinin kerrottiin todenneen, että vihahyökkäysten kohteeksi joutuneiden juutalaisten kannattaisi muuttaa Hollannista Israeliin. Väite esiintyi hollantilaisen juutalaistutkijan Manfred Gerstenfeldin kirjassa.
Markkinaliberaalina tunnettu ja konservatiivis-liberaaliseen VVD-puolueeseen kuuluva Bolkestein herätti huomiota myös EU-urallaan, kun hän esitteli palveluiden vapaata liikkuvuutta säätelevän ehdotuksen. Paljon kritiikkiä saanut "Bolkesteinin-direktiivi" astui voimaan vuonna 2006.
Uusien väärintulkintojen välttämiseksi Bolkeistein korostaa arvostavansa länsimaisia arvoja – ja vaatii poliitikkoja samaan rintamaan.