Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Suomi tarvitsee maahanmuuttajia 13.9.2011
Suomi oli yhtenäiskulttuurin maa huomattavasti pidempään kuin useimmat Euroopan valtiot. Esimerkiksi Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin ero on ollut ja on edelleen huomattava. Kansainvälistyminen ja sen seurauksena monikulttuurisuus ovat Suomessa vasta viime vuosikymmenien ilmiöitä.
Suomessa asuu tänä päivänä lähes 168 000 ulkomaalaista. Ulkomaalaisten osuus on edelleen pieni verrattuna erityisesti Keski-Euroopan maihin. Maahanmuuttajien määrän nopea kasvu on kuitenkin aiheuttanut myös huolestuttavia ilmiöitä. Rasistiset asenteet ovat lisääntyneet ja se on seikka johon yhteiskunnassa on kiinnitettävä välittömästi huomiota.
Suomen kansainvälistyminen ja ulkomaalaisten määrän kasvu ovat asioita, joista on suomalaisilla valitettavan usein virheellistä tietoa.
Suomessa asuvista ulkomaalaisista on ylivoimainen enemmistö täällä töissä.
Ulkomaalaisuuteen liittyvien marginaali-ilmiöiden - esimerkiksi romanikerjäläiset - perusteella tehdään usein yleistäviä ja täysin virheellisiä johtopäätöksiä.
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on kiinnittänyt huomiota asenteiden kovenemiseen. Sivistysvaltiolla täytyy olla selkeät periaatteet muun muassa turvapaikan hakijoiden vastaanottamisessa. Tehtävänsä mukaisesti EK kantaa erityistä huolta siitä, että ulkomainen työvoima viihtyy Suomessa tulevaisuudessa nykyistä paremmin. Useilla aloilla työvoimapula on Suomen talouskehityksen todellinen uhka.
Jos kielteinen suhtautuminen ja rasistiset asenteet ulkomaalaisiin yleistyvät, merkitsee se kulttuurin ja yhteiskunnan taantumista, joka uhkaa myös maan taloudellista kehitystä. Se voi merkitä monilla aloilla työvoimapulaa johtuen siitä, etteivät ulkomaalaiset ole kiinnostuneita sijoittumisesta Suomeen.
Suomi tarvitsee tulevina vuosina muun muassa teknologiaosaajia, insinöörejä, tutkijoita, rakennusalan ammattilaisia ja monien muiden alojen työntekijöitä.
Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle supistuu Suomen työtätekevä väestönosa huomattavasti. Erityisesti hoitoaloilla tarvitaan paljon lisää työvoimaa. Suomi ei yksikertaisesti selviydy ilman ulkomaalaisten työpanosta.
Suomen kansallisen menestyksen yksi ehto on avoimuus ja ulkomaisen työvoiman näkeminen kehityksen voimavarana.