Savon Sanomat, pääkirjoitus: Ei katsella vierestä 12.9.2011
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri toimi perjantai-iltana miehekkäästi. Hän poisti raitiovaunusta humalaisen miehen, joka ahdisteli ja uhkaili ulkomaalaistaustaista poikaa. Sauri ei tyytynyt katselemaan vierestä vaan talutti humalaisen ulos vaunusta.
Saurin mielestä rasismi on Suomessa ongelma. Toinen ongelma on puuttumattomuuden kulttuuri. Ihmiset katselevat vierestä, kun ulkomaalaisille tai ulkomaalaistaustaisille suomalaisille huudellaan tai heitä kiusataan. Ei kuulu minulle, näyttävät monet suomalaiset ajattelevan.
Sauri on kuitenkin täysin oikeassa todetessaan, että tarvitaan yhteisyyttä, jotta ahdistelu ja häirintä voidaan kitkeä (Helsingin Sanomat 11.9.).
Epäluulot ja suoranainen viha maahanmuuttajia kohtaan ovat Suomessa viime vuosina selvästi lisääntyneet. Perussuomalaiset nostivat maahanmuuton yhdeksi vaaliteemaksi ja perussuomalaisten kanssa samanlaisia puheenvuoroja käyttivät ennen vaaleja myös muiden puolueiden poliitikot. Maahanmuuttovastaiset asenteet koventuivat.
Perussuomalaisten historiallinen vaalivoitto huhtikuun eduskuntavaaleissa on ilmeisesti haksauttanut monet luulemaan, että koventuneiden asenteiden näyttämiseen arkipäivän tilanteissa ja kohtaamisissa on nyt poliittinen lupa. Näin kansan enemmistö ajattelee, kuuluu perustelu, joka entistä useammin esitetään.
Perustelu on väärä. Kansan enemmistö ei eduskuntavaaleissa antanut kenellekään lupaa rikkoa lakeja.
Vastuu arkipäivän rasismin kitkemisestä on meillä kaikilla. Häiriköintiä ja ahdistelu ei pidä katsella vierestä, vaan tilanteisiin on puututtava. Jos tilanne on uhkaava, on käännyttävä virkavallan puoleen.
Sauri näytti esimerkkiä. Löytyykö meiltä rohkeutta seurata sitä?