Helsingin Uutiset: Kerjäläistilanne kuriin 29.6.2012
Romanialaiset aloittivat kerjäämisen Suomessa vuonna 2007. Aluksi heitä tapasi vain Helsingin keskustassa, mutta ajan saatossa heitä on ollut lähes kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Näiden vuosien aikana on käyty kiivasta keskustelua siitä, mitä asialle pitäisi tehdä. Erityisesti kaupunkilaiset itse ovat näyttäneet kantansa hyvin näkyvästi muun muassa sylkemällä kerjäläisten päälle ja kuseksimalla heidän viereensä. Käytös on karua, ja tunnen tästä suurta myötähäpeää.
Itse en ole koskaan antanut rahaa romanialaiskerjäläisille. Kävelen aamuisin Malmin juna-asemalta töihin, ja joka kerta kovetan sydämeni kerjäläisnaisen kohdalla. Kun hänellä on lapsi mukana, kovettaminen tekee erityisen tiukkaa. Mutta en anna rahaa, koska epäilen rahojen käyttökohdetta. Ne tuskin menevät lapsen vaatteisiin tai ruokaan. Kerjääjät kun saavat nämä yksityisiltä henkilöiltä, jotka tarjoavat auttavan käden. Perustarpeita, kuten peseytymismahdollisuus tarjotaan Diakonissalaitoksen tiloissa Pääskylänrinteessä.
No mutta mihin ne kerjätyt rahat sitten menevät? Emeritusprofessori Airi Markkasen mukaan romanialaiskerjäläinen tienaa päivässä noin kymmenisen euroa. Arvioiden mukaan Suomessa on kesäisin noin 200 romanialaiskerjäläistä. Näiden tietojen perusteella kerjäläiset tienaavat kolmen kuukauden aikana yhteensä 184 000 euroa.
Poliisin mukaan kerjäämiseen liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta. Ja kuten Postitalon parkkipaikalla on nähtävissä, pukumiehet käyvät keräämässä kolehdit itselleen.
Ne, jotka tiputtavat kahvikuppiin roposensa, rahoittavat siis todennäköisesti vakavaa rikollisuutta ja törkeää ihmiskauppaa.
Suomen lain mukaan kerjääminen on sallittua, kunhan se ei ole häiritsevää. Tästä on jo tehty lakialoite, jonka mukaan kerjääminen kiellettäisiin kokonaan. Mitä jos sen sijaan kiellettäisiin rahan antaminen?
Jos jokainen suomalainen lakkaisi antamasta rahojaan, loppuisi kerjääminenkin ajan myötä. Poliisi uskoo, että romanialaisten tekemät rikoksetkin ovat vähentyneet viime vuodesta sen takia, koska kiinnijääminen on Suomessa suhteellisen todennäköistä. Eihän tänne myöskään kannata tulla, jos rahaa ei tippuisi kahvikuppiin senttiäkään.