keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

MTV3: "Karu paikka lapselle" - Yksintulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei enää Metsälään

MTV3: Raportti: Näihin arjen ongelmiin maahanmuuttajat törmäävät yhä Suomessa 13.6.2012
MTV3: "Karu paikka lapselle" - Yksintulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei enää Metsälään

Maahanmuuttajien kokema syrjintä ilmenee monessa muodossa, todetaan tänään julkistetussa vähemmistövaltuutetun vuosiraportissa.

Asuntomarkkinoilla erityisesti romanit ovat kokeneet hankalaksi asunnon saamisen. Usein vuokranantaja on todennut suoraan syyn olevan vuokranhakijan etninen tausta.

Työmarkkinoilta vähemmistövaltuutetulle on puolestaan tullut paljon yhteydenottoja työpaikkailmoituksista, joissa näkyy joko suoraan tai epäsuorasti, ettei tehtävään kaivata maahanmuuttajaa. Tietoon on esimerkiksi tullut siivousyrityksiä, jotka mainostavat olevansa sataprosenttisesti suomalaisia.

Myös pankkitilien avaamisen ja kotivakuutuksen saamisen kanssa maahanmuuttajilla on ollut hankaluuksia. Osalle oleskeluluvan saaneista tehdään passiin merkintä "henkilöllisyyttä ei ole pystytty varmistamaan". Tämä hankaloittaa muun muassa henkilötunnuksen saamista ja pankkitilin avaamista.

Eräässä tapauksessa kotivakuutus oli evätty maahanmuuttajalta, koska hän ei ollut Suomen kansalainen.

Kaikki maahanmuuttajien kohtaamat hankaluudet eivät johdu tietoisesta syrjinnästä. Osassa taustalla on ihan puhdas tietämättömyys tai huolimattomuus.

Eräässä tapauksessa maahanmuuttaja oli saanut kansainvälistä suojelua kotimaansa viranomaisvainoa vastaan. Kun hän asioi Suomessa viranomaisten kanssa, käytettiin tulkkia, jolla oli läheiset suhteet maahanmuuttajan lähtömaan suurlähetystöön ja viranomaisiin. Keskustelut tulkin ja tulkattavan välillä päättyivät ristiriitoihin, joissa tulkki kritisoi tulkattavaa lähtömaan maineen lokaamisesta.

Suomen viranomaisten olisi vähemmistövaltuutetun raportin mukaan pitänyt paremmin huomioida riippumattomuus ja puolueettomuus tulkkia valitessaan.

___________________________________

MTV3: "Karu paikka lapselle" - Yksintulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei enää Metsälään

Sisäministeriössä valmistellaan lakia, joka liittyy yksin maahan tulevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöön ottamisen.

Lausuntokierroksella olevassa lakiluonnoksessa ehdotetaan, että ilman huoltajaa olevien lasten säilöönotto kiellettäisiin. Ehdotuksen tavoitteena on parantaa maahan saapuvien lasten ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista, kerrotaan sisäministeriöstä.

Linjaus yksin tulevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöön oton lopettamisesta löytyy hallitusohjelmasta.

– Kansainväliset ihmisoikeusvalvontaelimet ja kansalaisjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota julkisuudessa alaikäisten säilöön ottamiseen, joten sieltä on tullut painetta lain muuttamiseen, sanoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.

Säilöönottoja tekee poliisi, Metsälän säilöönottokeskus ja Rajavartiolaitos.

Ei lasten paikka

Lakimuutos ei kuitenkaan koskisi kaikkia lapsia. Perheen kanssa saapuvat lapset voivat tulevaisuudessakin joutua säilöön.

– Perheidensä kanssa tulleiden lasten säilöönotosta kuitenkin säädettäisiin nykyistä yksityiskohtaisemmin, Päivärinne sanoo.

Kansalaisjärjestöissä onkin oltu huolissaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden joutumisesta keskenään eriarvoiseen asemaan.

– Pidämme tärkeänä, että ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten säilöönotto lopetetaan, mutta tämän lakimuutoksen pitäisi koskea kaikkia lapsia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut toistuvasti kantaa, ettei lapsia saa ottaa säilöön, ellei heidän eritystarpeitaan ole huomioitu. Eli lakimuutos on hyvä askel oikeaan suuntaan, mutta ei ulotu tarpeeksi pitkälle, sanoo Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine.

– Erityisesti alaikäisten säilöönotto pitäisi ehdottomasti kieltää. Olosuhteet säilössä ovat aivan kamalat, eikä se ole lasten paikka, toteaa Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta.

Myös Vähemmistövaltuutetun toimistossa toivotaan, että lain piiriin saataisiin tulevaisuudessa kaikki lapset, eivät vain yksin maahan saapuneet.

– Tiedossa on tapauksia, jossa ongelmat Metsälässä ovat kärjistyneet niin pahasti, ettei esimerkiksi yksinhuoltajaäiti ole enää pystynyt pitämään lapsistaan huolta. Lapset voivat myös olla samoissa tiloissa esimerkiksi rikosperusteisesti säilöön otettujen kanssa. Sitä voi vain arvailla, mistä rikoksista nämä ovat tuomittu. Metsälästä on tehty esimerkiksi viime vuonna useita lastensuojeluilmoituksia, sanoo vähemmistövaltuutetun ylitarkastaja Päivi Keskitalo.

Iän määrittäminen haastavaa

Alaikäisten säilöönotto on herättänyt keskustelua myös iän määrittämisestä.

– Ulkomaalaislaissa on jo nyt säädökset siitä, miten ikä tulee selvittää, viimesijaisesti lääketieteellisellä tutkimuksella. Lähtökohtana on se, että lasta kohdellaan lapsena, sanoo sisäministeriön Päivärinne.

Nykyinen lainsäädäntö kieltää alaikäisen turvapaikanhakijan säilyttämisen putkassa. Järjestöissä kuitenkin epäillään, että iän määrittämiseen liittyvien epäselvyyksien takia myös alaikäisiä olisi joutunut putkaan. Poliisi on kiistänyt järjestöjen väitteet.

– On tilanteita, joissa lapsi sanoo, että on alaikäinen, mutta poliisi määrittää hänet ulkonäön perusteella täysikäiseksi. Kun ei ole tiedossa, millaisia iänmäärittelymenetelmiä on käytössä esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa, jossa kaikki tietyllä laivalla tulleet saatetaan merkitä syntyneiksi tiettynä vuonna, on outoa, että tuo määritelty ikä seuraa lapsen mukana Suomeen, Keskitalo sanoo

Säilöönottojen määrä kasvaa

Sisäministeriön Päivärinteen mukaan säilöönoton tarve kohdistuu lähinnä kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden maasta poistamisen varmistamiseen. Vähemmistövaltuutetun toimistossa epäillään kuitenkin kaikkien säilöönottopäätösten tarpeellisuutta.

- Turvapaikanhakijoiden määrä on jatkuvasti vähentynyt ja säilöönottojen kasvanut. Miten tämä on mahdollista? Vaikuttaisi siltä, että säilöönotto on liian yleisesti käytettyä, sanoo Keskitalo.

Vuonna 2010 Metsälään otettiin säilöön parikymmentä alaikäistä turvapaikanhakijaa, joista neljä oli liikkeellä yksin. Poliisi ja Rajavartiolaitos eivät tilastoi säilöönottoja.