maanantai 18. kesäkuuta 2012

HS: Maahanmuuttajahoitajat eivät saa tarpeeksi kielikoulutusta

Helsingin Sanomat/STT: Maahanmuuttajahoitajat eivät saa tarpeeksi kielikoulutusta 18.6.2012

Hoitoalalla työskentelevät maahanmuuttajat eivät saa riittävästi kielikoulutusta. Tehyn selvityksen mukaan useilla työpaikoilla ei järjestetä kielikoulutusta lainkaan. Erityisesti kirjoitustaidossa on puutteita. Vain alle puolet työyhteisöistä perehdyttää maahanmuuttajataustaisia hoitajia.

Joka neljäs maahanmuuttajataustainen hoitoalan työntekijä on kohdannut syrjintää. Syrjintää kokeneiden määrä on vähentynyt siitä, kun asiaa selvitettiin edellisen kerran vuonna 2005.

Tyypillisesti hoitaja oli joutunut kohtaamaan potilaiden epäluuloja tai vähättelyä. Työkavereiden taholta he olivat usein kokeneet nollaamista tai puhumattomuutta. Joissakin tapauksissa maahanmuuttajat ovat kokeneet saaneensa kohtuuttomasti töitä.

Ulkomailla tutkinnon opiskelleista yli puolet on saanut tutkinnon tunnustettua jouhevasti. Sen sijaan vajaa puolet koki ammattitutkintonsa tunnustamisen ongelmalliseksi. Osa oli joutunut opiskelemaan vuosia Suomessa ennen kuin sai oikeuden toimia ammatissaan.

Kysely tehtiin vuoden 2011 lopussa hoitotyön johtajille, esimiehille sekä maahanmuuttajataustaiselle hoitohenkilöstölle.