tiistai 19. kesäkuuta 2012

MTV3: "Kerjääminen kuriin tai edessä koko ajan pahempaa"

MTV3: "Kerjääminen kuriin tai edessä koko ajan pahempaa" 19.6.2012

Pitkän poliisiuran tehneet kansanedustajat Tom Packalén (ps.) ja Kari Tolvanen (kok.) pitävät kerjäämisongelman pikaista ratkaisua välttämättömänä. Molemmat korostavat, että pahempaa on koko ajan tulossa, jos tilannetta ei saada kuriin.

- Tämä lähti liikkeelle kerjäläisistä, mutta jo seuraavana kesänä tulivat asuntomurrot ja muu kovempi rikos, Tolvanen luettelee.

- Juuri näin. Aluksi tuli yksittäisiä seikkailijoita. Nyt joudutaan lennätetään jo satoja rikollisia kotiin. Ja jos tilannetta ei saada kuriin, on edessä hökkelikylät, Packalén jatkaa.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleet Packalén ja Tolvanen pitävät molemmat kerjäämisen kriminalisointia tärkeänä.

- Olen tehnyt lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi, mutta toisaalta lain muutokset eivät välttämättä kauheasti auta, koska kerjääjät eivät tule puhumaan omiaan vastaan, Packalén arvelee.

- Tässä on pointtina se, että kerjäämisen järjestäjille tulee tieto, että kerjääminen on Suomessa kielletty. Niin kerjäläisiä ei enää tule, Tolvanen puolestaan korostaa.

Vaikka sekä Packalén että Tolvanen pitävät romanikerjäläisiä ihmiskaupan uhreina, asia ei ole heidän mielestään niin yksiselitteinen.

- Kyllä tämä on mielestäni selkeästi moraalista ihmiskauppaa, mutta onko kysymys juridisesta ihmiskaupasta on toinen juttu. Laki on hyvin tarkka ja asiaa on hyvin hankala näyttää toteen, Tolvanen harmittelee.

____________________________________________

Iltalehti: HBL: Poliisi aloittaa tutkinnan romanien rahankeruusta

Helsingin poliisi alkaa tutkia romanien toimintaa, kertoo Hufvudstadsbladet.

Aiemmin lehti kertoi Helsingin Sörnäisissä ajavista merkkiautoista, joiden kyydissä olevat pukumiehet keräävät talteen romanikerjäläisten päivätulot.

Komisario Jari Taponen Helsingin poliisista kertoo, että HBL:n uutisointi romanien mahdollisesta organisoituneesta rikollisuudesta on saanut poliisin aloittamaan tutkimukset. Taposen mukaan lehtijuttu antoi selviä vihjeitä siitä, että on romanien joukossa on syytä epäillä esiintyvän ihmiskauppaa.

Poliisi aikoo nyt selvittää, miksi romanit keräävät rahaa ja mihin rahat käytetään.

Apunaan Helsingin poliisilla on romanialainen poliisi, joka osaa romanien kieltä ja pitää yhteyttä kotimaahan.

Myös Helsingin kaupungin romanityöryhmä alkaa tänään puida romanien tilannetta sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän johdolla.

____________________________________________

MTV3: Biaudet: Ihmiskaupan merkkeihin puututtava

Helsingin romanikerjäläisten tilanne jakaa poliisilaitosta. Eilen rikostarkastaja Petri Rainiala arvioi, etteivät romanikerjäläiset luultavasti ole järjestelmällisen ihmiskaupan uhreja. Kuitenkin tänään komisario Jussi Huhtala oli sitä mieltä Hufvudstadsbladetissa, että romanikerjäläisten tilanteessa saattaa hyvinkin olla kysymys ihmiskaupasta.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää hyvänä, että poliisissa pohditaan asiaa.

- Poliisissa on kehitytty paljon. On opittu, että on merkkejä, jotka viittaavat ihmiskauppaan, ja että niihin on syytä reagoida. Jotta asiaan päästäisiin kiinni, on puututtava indikaattoreihin, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Biaudet painottaa.

Biaudet näkee asian tutkimisen ja todisteiden hankkimisen hankalana, mutta korostaa, että työ pitää silti tehdä.

- Tämä on poliisille vaikea tehtävä. Siinä mielessä olisi helpompi sanoa, että ei tarvitse toimia, mutta tämä ei valitettavasti lähde pois sillä, että emme suojele uhria, Biaudet kiteyttää.

_____________________________________________

Yle Uutiset: Zyskowicz: Kerjuukielto estäisi ihmiskaupan Suomessa

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet (r.) pelkää, että kerjäämiskielto voisi suistaa Suomeen saapuvat romanit vieläkin surkeampaan ahdinkoon, esimerkiksi prostituution pariin.

Kerjäläisnaisten on nähty luovuttavan tienestejään kalliissa autoissa istuville pukumiehille, mikä on nostattanut epäilyjä ihmiskaupasta. Helsingin poliisi on ryhtynyt tutkimaan asiaa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) katsoo, ettei romanikerjäläisten ongelmia ole mahdollista ratkaista Suomessa vaan lähtömaassa. Hänen mukaansa romanien hyväksikäyttöä ei saada kuriin vain lieveilmiöihin puuttumalla.

- Ainoa kestävä ratkaisu on, että Suomessa kerjääminen kielletään. Samalla pääsemme eroon siihen liittyvästä rikollisuudesta, oli se sitten ihmiskauppaa tai pientä varastelua, Zyskowicz sanoo Yle Radio 1:n haastattelussa

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ei usko, että kerjuukielto ratkaisi ongelmia vaan saattaisi pahentaa uhrien asemaa. Hän pelkää kiellon voivan suistaa heikoimmassa asemassa olevat esimerkiksi prostituutioon.

- Jokaisella on oikeus suojeluun ja omaan vapauteen, eikä siitä voi luopua, vaikka olisi riippuvaisessa suhteessa tekijään, ei tiedä tai ymmärrä omia oikeuksiaan. Meillä on velvollisuus tarjota heille suojaa.

Hänen mukaansa ihmiskauppa on tämän päivän orjakauppaa. Ihmiskaupassa uhri on tekijän vallassa, ja tämä käyttää hänen heikkoa asemaansa omaksi hyödykseen.

- Tyypillinen ihmiskaupan signaali on, että velkaa syntyy hirveästi, esimerkiksi tästä maksetusta matkasta, ja sitä on ihan mahdoton saada maksettua pois. Kaikki tienestit menevät ihmiskauppiaalle, mutta korot ovat huikeat ja velka kasvaa koko ajan, sanoo Biaudet.

Hän on kertonut, ettei anna rahaa kaduilla kerjääville romaneille.

- Koska tiedän, etteivät rahat mene heidän hyväkseen. En toivo, että heillä olisi sellaista tienestiä, että jonkun kannattaa pitää heitä kadulla. Se ei ole ihmisarvoista työtä.