Yle Uutiset: Kulttuurierot näkyvät uimakouluissa 26.6.2012
Vuosikymmeniä uimakouluja seurannut liikunnanohjaaja kertoo, että ylisuojelevia vanhempia oli aikaisemmin enemmän. Nykyisin opetusmetodit ihmetyttävät lähinnä maahanmuuttajia.
Kesä on lasten uimakoulujen aikaa. Uimaopetusta annetaan sekä avovesissä että uimahalleissa.
Pääpaino lasten uimakouluissa on vedenpelon voittamisessa. Sitä kautta opitaan kellumaan, sukeltamaan sekä tulemaan toimeen vedessä.
Esimerkiksi Kuopiossa Niiralan uimahallissa järjestettävillä alkeiskursseilla polskii nyt 5 - 7 -vuotiaita.
- Tämänikäiset oppivat nopeasti. Voi olla, että ensimmäisellä kerralla ei uskalla laittaa kasvoja veteen. Viimeisellä kerralla sama lapsi ui jo myyräuintia, kertoo uimakoulun vetäjä Petra Lonka.
Koululiikunnanohjaaja Harri Turunen on seurannut lasten uimakouluja jo 1960-luvulta lähtien. Turusen mukaan tekniikkaopetus on parantunut mutta muuten ajatus on sama: vedenpelkoa yritetään poistaa leikin kautta.
Ylisuojelevia vanhempia oli ennen enemmän
Turunen kertoo, että osa vanhemmista oli 60-luvulla melko ylisuojelevia.
- Vanhemmat olivat varoittaneet, että päätä ei saa panna veteen. Lähdepä siitä sitten uintia opettamaan. Tänä päivän valistus on tehnyt tehtävänsä, ja tällainen joukko on erittäin pieni.
Kuopiossa alakoululaiset saavat uimaopetusta vuosittain jo opetussuunnitelman mukaan. Tavoitteena on oppia uimataito, jolla tullaan toimeen.
Turusen mukaan nykypäivänä lasten uimakouluille tuovat haasteita muun muassa kulttuurierot. Toimintatavat ja käytännöt puhuttavat etenkin maahanmuuttajia.
- Arabeilla on omat tapansa. Sitten esimerkiksi venäläisäidit ovat niin ylisuojelevia, että he kyseenalaistavat melkein kaiken, Turunen sanoo.
Mistä on kyse?
- Kokeneen uimaopettajan mukaan vanhemmat olivat vuosikymmeniä sitten huomattavasti suojelevampia kuin nykyisin
- Tänä päivänä uimaopetuksen metodeja kyseenalaistavat eniten maahanmuuttajat