perjantai 29. kesäkuuta 2012

HS: Ihmiskaupasta pitkät tuomiot Pirkanmaalla

Helsingin Sanomat/STT: Ihmiskaupasta pitkät tuomiot Pirkanmaalla 29.6.2012
Aamulehti: Häikäilemätön pakkotyö toi vietnamilaiskaksikolle ankarat vankeusrangaistukset

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut tuomiot Pirkanmaalla toimineiden ravintoloiden ihmiskaupasta.

Kaksi ravintolanpitäjää sai kumpikin 6 vuoden ja 10 kuukauden vankeustuomion muun muassa ihmiskaupasta, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja törkeästä veropetoksesta.

Vietnamilaistaustaiset tuomitut teettivät uhreillaan pitkiä työpäiviä ala-arvoisella palkalla kolmessa ravintolassaan.

________________________________________

Aamulehti: Häikäilemätön pakkotyö toi vietnamilaiskaksikolle ankarat vankeusrangaistukset

Lempäälän Golden Rose Oy:n ravintolat Tampereen Hämeenkadulla ja Koskikeskuksessa sekä Lempäälän Ideaparkissa pysyvät suljettuina pitkään. Ravintoloiden omistajat tuomittiin tänään ankariin vankeusrangaistuksiin ihmiskaupasta.

Ravintoloiden työntekijöiden työoloista antaa kuvan vietnamilaisen kokin tarina. Hänet värvättiin Vietnamissa ennen vuotta 2006 töihin Pirkanmaalle. Tuolloin vietnamilaispariskunnalla oli ravintola Nokialla.

Työehdot olivat karut: Palkkaa 500 euroa kuussa, ei ennalta sovittuja vapaapäiviä ja työaika 10–15 tuntia päivässä ja 6–7 päivää viikossa. Lomia ei ollut lainkaan.

Miehen piti lähettää rahaa kotiin ja siinä sivussa hän velkaantui työnantajilleen. Palkka nousi pikkuhiljaa ensin 600 ja sitten 700 euroon. Vuonna 2010 se nousi 1 300 euroon.

Minkäänlaisia mahdollisuuksia sosiaalisten kontaktien luomiseen ei miehellä ollut, ja hän asui työnantajiensa asunnossa.

Kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemen mukaan kyse ei ollut työstä vaan ihmisarvoa loukkaavasta kohtelusta ja pakkotyöstä. Palvelualojen ammattiliiton Pamin mukaan mieheltä jäi saamatta työehtosopimuksen mukaista palkkaa lähes 230 000 euroa.

Ravintoloitsijat antoivat ymmärtää, että mikäli mies suostuisi työskentelemään heidän ehdoillaan, hänet voitaisiin aikanaan lähettää takaisin Vietnamiin.

Yrittäjät olivat ottaneet miehen valtaansa. Töitä ei voinut enää lopettaa.

Ihmiskauppasyytteitä puitiin pitkässä oikeudenkäynnissä Pirkanmaan käräjäoikeudessa toukokuussa. Uhreja on yhteensä 10. Heidän tarinansa muistuttavat toinen toistaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Van Ven Nguyenin (s. 1964) ja Thi My Vuongin (s. 1966) kuuden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Kaksi kymmenestä ihmiskauppasyytteestä hylättiin, kahdeksasta tuli tuomio. Oikeus katsoi, että olosuhteet eivät olleet rikoslain tarkoittamalla tavalla ihmisarvoa loukkaavat, mutta ihmiskaupan tunnusmerkistö kuitenkin täyttyi.

Kahden työntekijän osalta oikeus katsoi, että kyseessä oli kiskonnantapainen työsyrjintä. Lisäksi tuomioon sisältyy törkeitä veropetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia.

Lue lisää aiheesta lauantain Aamulehdestä.