Taloussanomat: Jopa joka kolmannen yrityksen Helsingissä perustaa maahanmuuttaja 28.6.2012
Maahanmuuttajien osuus yrittäjistä kasvaa Suomessa lähivuosina, Työ- ja elinkeinoministeriön Yrittäjyyskatsaus kertoo. Ainakin Helsingissä tieto vaikuttaa pitävän paikkaansa: Nordean Mannerheimintie 7:n konttorissa toissa viikolla perustetuista uusista yritysasiakkuuksista oli ulkomaalaistaustaisia 38 prosenttia.
Suomessa maahanmuuttajien osuus yrittäjistä kasvaa lähivuosina. Suomessa oli vuonna 2010 noin 250 000 yrittäjää, joista ulkomaalaistaustaisia oli vuoden 2009 työssäkäyntitilaston mukaan 8 100. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön viime syksynä julkaisemasta Yrittäjyyskatsauksesta.
Koko Suomessa ulkomaalaistaustaisia yrittäjiä on reilu kolme prosenttia kaikista yrittäjistä, mutta esimerkiksi Helsingin keskustassa pankkikonserni Nordean uusista yritysasiakkaista ulkomaalaistaustaisia on yli kymmenkertainen määrä.
Nordean Mannerheimintie 7:ssä sijaitsevassa konttorissa toissa viikolla perustetuista uusista yritysasiakkuuksista oli ulkomaalaistaustaisia 38 prosenttia. Nordean pääkaupunkiseudun yritysalueen aluejohtaja Jussi Mekkonen arvioi Taloussanomille, että Helsingin alueella noin 25-30 prosenttia uusista yritysasiakkuuksista on ollut ulkomaalaistaustaisia. Uudellamaalla näitä arvioidaan olevan noin 20 prosenttia.
Oma yritys houkutteleva vaihtoehto maahanmuuttajalle
Nordean luku kertoo vain yhden konttorin tilanteen. Mikäli trendi jatkuu samanlaisena, ei Yrittäjyyskatsauksen näkemys siitä, että maahanmuuttajien osuus yrittäjistä kasvaa, liene kuitenkaan kyseenalainen.
Yrittäjyyskatsauksen mukaan luonnollisia syitä maahanmuuttajataustaisten yrittämisen yleistymiseen ovat maahanmuuttajien kantaväestöä nuorempi ikärakenne, korkeampi työllisten osuus väestöstä ja yleinen yrittäjyyteen myönteisesti suhtautuva ilmapiiri.
Suomen Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan ulkomaalaistaustaisten aktiivisuus yrittäjinä johtuu monesta asiasta. Ensinnäkin kulttuuriset tekijät tekevät yrittäjyydestä hyväksytympää kuin kantaväestön keskuudessa. Toisaalta maahanmuuttajien on vaikea työllistyä, ja oman yrityksen perustaminen on houkutteleva vaihtoehto.
Vaikka Malinen uskoo ulkomaalaistaustaisten yrittäjien määrän kasvavan, pitää hän Nordean lukua poikkeuksena. Sitä voivat selittää ulkomaalaistaustaisten yrittäjien keskittyminen Helsinkiin sekä sanan leviäminen pankista maahanmuuttajien keskuudessa, Malinen arvioi Taloussanomille.
Yleisesti ulkomaalaistaustaisten yrittäjyysaktiivisuus oli suurin piirtein samalla tasolla kuin kantaväestön keskuudessa vuonna 2009. Ulkomaalaistaustaiset naiset ovat aktiivisempia yrittäjinä kuin kantaväestöön kuuluvat.