perjantai 8. kesäkuuta 2012

HS: Väitös: Ennakko-odotukset vaikuttavat maahanmuuttajan sopeutumiseen

Helsingin Sanomat: Väitös: Ennakko-odotukset vaikuttavat maahanmuuttajan sopeutumiseen 8.6.2012
Yijälä, Anu: Pre-acculturation among voluntary migrants

Suomalaisten asenteet vaikuttavat paluumuuttajien ja töihin tulevien maahanmuuttajien suhtautumiseen omaan kulttuuriinsa. Valtiotieteiden maisteri Anu Yijälä tutki väitöskirjassaan vapaaehtoisten maahanmuuttajien ennakoivaa sopeutumista, jota muuttajat tekevät ennen tuloaan Suomeen.

Paluumuuttajat olivat useammin valmiita unohtamaan oman kulttuurinsa tutustuakseen valtaväestöön, jos suomalaisten ei uskottu kannattavan muuttajien oman kulttuurin säilyttämistä. Sen sijaan omaa kulttuuria haluttiin korostaa ja yhteyksiä suomalaisiin vältellä, jos suomalaisten ei odotettu haluavan olla tekemisissä muuttajien kanssa.

Yijälän mukaan vapaaehtoisten maahanmuuttajien sopeutumiseen vaikuttavat ennen kaikkea muuttoa edeltävät kokemukset suomalaisten kanssa. Ennen muuttoa muuttajat tarvitsevat enemmän tietoa uudesta maasta ja sen kulttuurista sekä maahanmuuttoon liittyvistä haasteista.

__________________________________________

Tiivistelmä

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahden vapaaehtoisen, koulutetun maahanmuuttajaryhmän, Euroopan kemikaalivirastoon rekrytoitujen kansainvälisten työntekijöiden sekä inkerin-suomalaisten paluumuuttajien ja heidän perheenjäsentensä maahanmuuttoa edeltävän vaiheen akkulturaatiota ja ennakoivaa sopeutumista. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu sosiaalipsykologiseen akkulturaatiotutkimukseen ja ekspatriaattitutkimukseen. Näitä tutkimusperinteitä täydennetään sosiaalipsykologisilla ryhmäsuhdeteorioilla ja organisaatio-psykologialla.

Tutkimus on artikkeliväitöskirja, joka koostuu neljästä vertaisarvioidusta, kansainvälisestä julkaisusta sekä johdanto-osuudesta. Tutkimuksen päätavoite oli kuvata erityisen pre-akkulturaatio -käsitteen kautta tutkimuksen kohteena olevien ryhmien akkulturaatio-prosessille ominaisia tekijöitä jo maahanmuuttoa edeltävässä vaiheessa. Lisäksi oltiin kiinnostuneita näiden tekijöiden yhteyksistä tulevaan maahanmuuttoon liittyvän ennakoivan sopeutumisen eri ulottuvuuksiin (psykologinen, sosio-kulttuurinen, sosio-psykologinen ja työsopeutuminen). Tutkimus osoitti etnisten suomalaisten aineistossa ensinnäkin sen, että valtaosa heistä suosi akkulturaatio-orientaationaan integraatiota jo maahanmuuttoa edeltävässä vaiheessa. Orientaatioiden valintaan vaikuttivat osallistujien hyvinvoinnin, venäläiseksi samastumisen voimakkuuden, ja monikulttuurisuuden kannatusasteen lisäksi erityisesti suomalaisten koetut akkulturaatio-odotukset. Toiseksi tutkimus osoitti, että osallistujien maahanmuuttoa edeltävä stressi oli yhteydessä heidän tulevaa maahan sopeutumistaan koskeviin odotuksiin. Nämä odotukset olivat muodostuneet sekä maahanmuuttoa edeltävien kontaktien, että kohdemaata koskevien tiedollisten valmiuksien kautta. Kolmanneksi tutkimus osoitti, että osallistujien ennakoiva sosiokulttuurinen sopeutuminen oli yhteydessä kohdemaan tuttuuteen, avoimuus uudelle arvoon, sekä havaittuun yhdenmukaisuuteen osallistujien omien arvojen ja sellaisten arvojen välillä, jotka osallistujat mielsivät tyypillisiksi tuleville maanmiehilleen. Kansainvälisten työntekijöiden aineistossa tutkimus puolestaan osoitti, että kansainvälinen työkokemus, koettu organisaation arvostus, tyytyväisyys muuttoa koskeviin järjestelyihin, sekä suomalaisiin kohdistuneiden kontaktien laatu rekrytointivaiheessa olivat yhteydessä useisiin maahanmuuttoa edeltävän vaiheen sopeutumisen ulottuvuuksiin. Näihin yhteyksiin vaikuttivat lisäksi työntekijöiden itsetunto, eurooppalaiseksi samastumisen voimakkuus, sekä tulevan muuton stressaavuus.

Yhteenvetona voidaan todeta, että maahanmuuttoa edeltävä vaihe on jo itsessään merkityksellinen vaihe, jossa yksilö läpikäy muuttoa edeltävää sopeutumista, pre-akkulturaatiota. Tutkimus osoitti, että sekä akkulturaatio-orientaatiot, että tutkimuksen kohteena olleet ennakoivan sopeutumisen ulottuvuudet alkavat muotoutua jo maahanmuuttoa edeltävässä vaiheessa useiden tälle vaiheelle ominaisten tekijöiden seurauksena. Tutkimuksen tulokset korostavat sitä, että maahanmuuttoa edeltävä vaihe tulisi paremmin huomioida maahanmuuttajien sopeutumista selittävissä teorioissa ja tutkimuksessa, sekä pyrittäessä edistämään heidän uuteen maahan sopeutumistaan erilaisin interventioin. Kaiken kaikkiaan tutkimus toi tärkeän lisän siihen, miten maahanmuuttoa edeltävää vaihetta on perinteisesti tarkasteltu.