keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Yle: Vuokratyön kuuma kesä on alkanut

Yle Kainuu: Vuokratyön kuuma kesä on alkanut 6.6.2012

Viimeiset vuokratut kesätyöntekijät alkavat olla jo työmailla. Suomalaisten, virolaisten ja venäläisten ohella muutkin kansallisuudet ovat yleistyneet vuokratöissä.

Niin ulkomaalaisilla kuin suomalaisilla työnhakijoilla vuokratyö on usein keino päästä ensimmäisiin töihin. Esimerkiksi vuokratyöketju VMP:n kautta työskelee Kainuussa ja Koillismaalla kymmeniä ulkomaalaisia, kertoo VMP:n Kajaanin yrittäjä Sauli Husso.

- Egyptiläisiä, irakilaisia, somalialaisia, sudanilaisia. Eli siellä on paljon muitakin kansallisuuksia kuin suomalaisia, venäläisiä ja virolaisia. Eri kansallisuudet ovat lisääntyneet voimakkaasti lähivuosina. Jos on työlupa, ammatitaitoa ja halua, voimme tarjota heitä töihin, mutta työnantaja ratkaisee. Ja monesti tulee työsuojeluasiat esiin. Esimerkiksi Talvivaarassa työsuojeluasiat on hoidettu suomen kielellä, että ne vain täytyy henkilön ymmärtää.

Metalli, rakentaminen, teollisuus ja ravintolat vuokraavat

Pohjois-Suomen kaivosbuumi näkyy vuokratyöyrityksissä. Täksi kesäksi vuokratyöfirmojen kautta on etsitty runsain määrin aputyöntekijöitä, mutta myös kokeneita metallialan ammattilaisia.

Mika Eskolan omistama 28-toimipaikkainen Opteam vuokraa työvoimaa Kajaanissa. Varsinkin perinteisille miesten aloille hankitaan paljon työvoimaa vuokrateitse.

- Hyvin usein otetaan ensin vuokratyöhön ja sitten vakinaistutaan, kertoo Opteam Kajaanin myyntipäällikkö Antti Pääkkönen.

Joskus saa - toisinaan taas ei

Vuokratyöfirmalla on iso työ seuloa sopivat tekijät töihin, sillä hakemuksia tulee runsaasti. Toisinaan homma tyssää kielitaitoon. Esimerkiksi virolaiset soittelevat paljon töiden perään, mutta välitettävästä työpaikasta voidaan soittaa vain osalle takaisin.

Työhakemuksia tulee paljon netin kautta, ja englanniksi. Usein työn voi saada, vaikkei osaa suomea. Englannilla pärjää kohtuullisen hyvin monessa työssä.

- Mutta pelkällä virolla, venäjällä tai unkarilla ei töitä tahdo saada, sanoo Sauli Husso.