keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Yle: Eduskuntaryhmät haluavat Halla-ahon pois hallintovaliokunnasta

Yle Uutiset: Eduskuntaryhmät haluavat Halla-ahon pois hallintovaliokunnasta 13.6.2012
Uusi Suomi: Eduskunnan yhteinen arvio: ”Jussi Halla-aho ei voi jatkaa”
Verkkouutiset: Halla-aholle viikko armonaikaa
Iltalehti/STT: Yksimielinen vaatimus: Halla-ahon erottava
Ilta-Sanomat: Eduskuntaryhmien puheenjohtajat: Jussi Halla-ahon erottava (Jan Vapaavuori, Nelosen video)
MTV3: Eduskuntaryhmät yksimielisiä: Halla-ahon erottava
Vihreä Lanka: Eduskuntaryhmät vaativat Halla-ahon eroa
Yle: Halla-aho avgår som utskottsordförande
Pekka Haavisto: Valiokuntien puheenjohtajat pitäisi valita täysistunnossa (blogi)

Puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat perussuomalaisia lukuunottamatta ovat olleet koolla pohtimassa hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon asemaa valiokunnan johdossa. Ryhmät haluavat, että Halla-aho jättää tehtävän ennen juhannusta.

Puolueiden eduskuntaryhmien johtajat perussuomalaisia lukuunottamatta ovat yksimielisiä siitä, että hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) on jätettävä tehtävänsä hallintovaliokunnassa.

Ryhmien mukaan asia on hoidettava ennen juhannusta.

Eduskuntaryhmillä ei ole toimivaltaa asiassa, ja ryhmät toivovat, että perussuomalaiset vetävät itse Halla-ahon pois puheenjohtajan paikalta.

Puheenjohtajan paikka hallintovaliokunnassa pysyy kuitenkin perussuomalaisilla. Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee Halla-ahon asemaa myöhemmin keskiviikkona.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Jan Vapaavuori sanoi, ettei perusuomalaisilta odoteta päätöksiä vielä tänään, koska eduskunta käsittelee päivällä puolueen tekemää välikysymystä.

Jos perussuomalaiset eivät suostu muiden ryhmien vaatimukseen, haetaan eduskunnan sisältä menettelytapa Halla-ahon erottamiseksi.

- Eduskunnassa on eri elimiä, jotka tekevät johtopäätöksiä omista lähtökohdista. Kun koolla olivat kaikki eduskuntaryhmät lukuunottamatta perussuomalaisia, ja kun meillä on yhteinen arvio, että Halla-aho ei voi jatkaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana, niin se on tämän talon hyvin vahva tahtotila, Vapaavuori sanoo.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan puolueen eduskuntaryhmä käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Taustalla oikeuden vähättely

Syynä ovat Halla-ahon blogikirjoituksestaan saama sakkotuomio sekä hänen oma arvionsa tuomiostaan. Eduskunnassa on arvosteltu Halla-ahoa mm. oikeusjärjestelmän vähättelystä.

Halla-aho pitää saamaansa tuomiota epäoikeudenmukaisena. Hän on myös sanonut, ettei korkeimman oikeuden päätöstä kannata pitää taivaallisena totuutena, koska se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta.

Korkein oikeus tuomitsi viime viikolla Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

_____________________________________________

Verkkouutiset: Halla-aholle viikko armonaikaa

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat vaativat, että perussuomalaiset nimeää uuden puheenjohtajan hallintovaliokuntaan. Aikaa on juhannukseen saakka.

Seitsemän eduskuntaryhmän puheenjohtajat totesivat äsken kokouksessaan, että kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) ei voi jatkaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Paikalla olivat kaikki muut ryhmänjohtajat paitsi perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner.

- Yksimielinen arviomme on että Halla-aho ei voi jatkaa puheenjohtajana, sanoo kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Hänen mukaansa asia pitää saada pois päiväjärjestyksestä tämän kevään istuntokauden aikana. Käytännössä aikaa on siis noin viikko.

- Mitään välttämätöntä pakkoa tehdä päätös tänään ei ole, mutta ennen kuin juhannus tulee, perussuomalaisten pitää itse tehdä tästä johtopäätökset, Vapaavuori sanoo.

Hän muistuttaa, että eduskuntaryhmien puheenjohtajilla ei ole muodollista valtaa asiassa. Sen vuoksi yhteinen lausunto on pelkkä suositus.

-Totta kai kun koolla olivat kaikki ryhmäpuheenjohtajat ja meillä on yhteinen arvio, se on hyvin vahva tahtotila. Uskon, että perussuomalaiset ovat ymmärtäneet ja oivaltaneet kuinka vakavasta asiasta on kyse.

Eduskuntaryhmät sopivat runsas vuosi sitten, että hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikkaa kuuluu perussuomalaisille. He saavat pitää paikan jatkossakin, kunhan Halla-aho vaihdetaan, sanoo Vapaavuori.

- Emme ole tätä päätöstä muuttamassa miksikään. Lähtökohta on, että pitää valita toinen perussuomalainen.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon sakkoihin rasistisesta kirjoittelusta. Halla-aho totesi, että oikeuden päätös ei ole ”taivaallinen totuus”, vaan muutaman ihmisen mielipide.

Vapaavuoren mielestä Halla-ahon lausunto oli oikeutta halventava, minkä vuoksi hänen on jätettävä puheenjohtajan tehtävät.

Ruohonen-Lerner perusteli kokoukseen väliin jättämistä eurokriisiä koskevalla välikysymyksellä, jonka perussuomalaiset jätti viime perjantaina. Välikysymystä käsitellään eduskunnassa tänään.

________________________________________________

MTV3: Eduskuntaryhmät yksimielisiä: Halla-ahon erottava

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat yksimielisiä siitä, että Jussi Halla-aho ei voi jatkaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Ryhmäjohtajien kokous päättyi hetki sitten. Kyseessä on yhteinen arvio, sillä ryhmyrit eivät voi tehdä virallista päätöstä.

Ryhmyrit ovat valmiita siirtämään lopullista päätöstä asiasta eteenpäin perussuomalaisten takia.

– Tämä välikysymyspäivä on tärkeä perusssuomalaisille, mutta vaadimme asian käsittelemistä ennen juhannusta, kokoomuksen Jan Vapaavuori kommentoi toimittajille.

Perussuomalaiset eivät olleet mukana keskusteluissa. Ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ei saapunut paikalle. Hän ilmoitti jo eilen Vapaavuorelle keskittyvänsä tänään välikysymykseen.

Ryhmäjohtajat vaativat perussuomalaisia tekemään päätöksen Halla-ahosta, koska poliittisesti tilanne on kestämätön. Eduskunnan arvovallan takia ryhmien pitäisi itse pystyä hoitamaan tällaiset tapaukset.

Muut eduskuntaryhmät hermostuivat tilanteeseen Jussi Halla-ahon Korkeinta oikeutta halventavien lausuntojen takia.

Halla-ahon asemaa ja mahdollisuuksia jatkaa valiokunnan puheenjohtajana puidaan vielä iltapäivällä puhemiesneuvostossa.

Puhelimitse tavoitettu Halla-aho ei halua kommentoida ryhmänjohtajien kantaa millään tavalla. Halla-aho ei myöskään ota kantaa, aikooko hän erota hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

________________________________________

Pekka Haavisto: Valiokuntien puheenjohtajat pitäisi valita täysistunnossa

Jussi Halla-ahon tapauksesta käyty keskustelu on osoittanut, että eduskunnan valiokuntien puheenjohtajien valinnassa tarvittaisiin uusia pelisääntöjä. Vihreän eduskuntaryhmän mielestä valiokuntapuheenjohtajien valinnan voisi siirtää eduskunnan suuren salin tehtäväksi.

Nykyisen eduskunnan työjärjestyksen mukaan puheenjohtaja valitaan muodollisesti vasta valiokunnan kokouksessa. Jos valiokuntien puheenjohtajien valinta tapahtuisi eduskunnan täysistunnossa suljettuna lippuäänestyksenä samaan tapaan kuin puhemiehen ja varapuhemiesten vaali, eduskuntaryhmät kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomiota ehdokasasetteluun. Jokaisen valiokunnan puheenjohtajan luottamus tulisi myös täysistunnossa mitatuksi.

Olen itse kahdessa valiokunnassa, joissa on perussuomalainen puheenjohtaja – ulkoasiainvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa. Minulla ei ole tältä eduskuntakaudelta edes kokemusta muista kuin perussuomalaisista valiokuntapuheenjohtajista, ja hyvin on tultu toimeen.

Ymmärrän kuitenkin Jussi Halla-ahon kohdalla syntyneen ongelman, joka vaikuttaa sekä kansalaisten luottamuksessa valiokunnan työhön että kansainvälisessä kanssakäymisessä. Jos lainsäädäntöä valmistelevan valiokunnan puheenjohtaja kuittaa voimassa olevaan lainsäädäntöön perustuvat korkeimman oikeuden päätökset yksityishenkilöiden mielipiteiksi, ollaan eduskunnasta käsin rapauttamassa lainsäädännön merkitystä ja oikeuslaitoksen työtä. Tämä sopii huonosti valiokunnan puheenjohtajan rooliin.

Puheenjohtaja on saanut lainvoimaisen tuomion aiheesta, joka liittyy olennaisesti hallintovaliokunnan käsittelemiin asioihin. Hän johtaa puhetta ja käsittelee valiokunnassa asioita, jotka liittyvät muun muassa ihmisoikeuskysymyksiin ja maahanmuuttoon.

Eduskunnassa on vuosikymmenten traditio siitä, että jokainen ryhmä nimeää itse omat edustajansa valiokuntiin ja niiden puheenjohtajiksi. Näihin valintoihin ei yleensä millään tavalla puututa. Perussuomalaisten olisi kuitenkin paikallaan itse pohtia Halla-ahon asemaa syntyneessä tilanteessa.

Muuttamalla eduskunnan työjärjestystä siten, että valiokuntien puheenjohtajilla olisi koko täysistunnon tuki, vahvistettaisiin valiokuntien puheenjohtajien roolia ja testattaisiin heidän kannatuksensa koko eduskunnan keskuudessa.