tiistai 19. kesäkuuta 2012

Iltalehti: Nyt puhuu Halla-ahon tyrmätty suosikki

Iltalehti: Nyt puhuu Halla-ahon tyrmätty suosikki 19.6.2012
Iltalehti: Tällainen on Halla-ahon yllätysseuraaja
Iltalehti: Halla-ahon tilalle Pirkko Mattila

Juho Eerola sai tietää vastaehdokkaistaan vasta tiistaiaamuna.

Perussuomalaisten kohukansanedustaja, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta eroamaan joutunut Jussi Halla-aho testamenttasi viime viikolla paikkansa ryhmäkollegalleen Juho Eerolalle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kuitenkin otti viime viikolla valinnassa aikalisän, ja eilen kotkalainen Eerola hävisi äänestyksessä selvin numeroin muhoslaiselle Pirkko Mattilalle.

Mattila sai 25 ääntä, Eerola vain 5. Viiteen ääneen joutui tyytymään myös kolmas ehdokas Ismo Soukola.

Haastajat tulivat Eerolalle pienenä yllätyksenä, vaikka hän oli äänestykseen varautunutkin.

- En ollut tietoinen keitä kaikkia tulee olemaan ehdokkaana. Pähkäilin muutamia nimiä, ja nämä molemmat olivat siinä joukossa, Eerola kertoo Iltalehdelle.

Hän sai tietää vastaehdokkaistaan vasta tiistaiaamuna.

Äänestystulos oli yllättävän selvä, ja sitä on jo ehditty pitää näpäytyksenä "halla-aholaisille", jotka yrittivät sopia puheenjohtajan paikasta keskenään. Eerola on yleisesti laskettu "halla-aholaisiin".

- En usko, että ainakaan minulle tämä mikään näpäytys oli. Minullehan tämä koko tilanne tuli yllätyksenä, sillä viikko sitten en millään tavalla edes haaveillut siirtyväni hallintovaliokuntaan saatikka sen puheenjohtajaksi

Eerola kertoo, että Halla-aho soitti hänelle viime viikolla ja kertoi aikeistaan ehdottaa tätä seuraajakseen.

- Hän pyysi. Hän koki, että olisin hänen näkemyksensä mukaan oikea henkilö jatkamaan siinä paikalla. Ja yleensä jos minua on pyydetty, olen siihen myös suostunut. Sanoinkin, että se käy minulle.

"Ei sisuunnu liikaa"

Eerola ehti viime viikolla erota maahanmuuttovastaisena pidetyn Suomen Sisun jäsenyydestä, sillä se nostettiin esiin mahdollisena esteenä hallintovaliokunnan puheenjohtajuudelle.

Eerola ei malttanut tiistain ryhmäkokouksen jälkeen olla kuittailematta aiheesta ja äänestystuloksesta, vaan kirjoitti Facebook-sivullaan ettei "sisuunnu liikaa".

- No hard feelings, kuten engelsmanni sanoisi. Itse asiassa jännitin tämän vajaan viikon, että käykö kuin aikoinaan koulussa, että tulee ehdot ja joutuu kesän aikana lueskelemaan ja opiskelemaan, tällä kertaa uusia asioita. Vältyin siltä.

Eerola ei ole hallintovaliokunnan jäsen, toisin kuin Mattila.

- Pakko tunnustaa, että jos minut olisi valittu siihen paikalle, ja tietäen mitä kautta se valintani tuli, en minä olisi saanut olla siinä hetkeäkään rauhassa, Eerola viittaa Halla-ahon testamenttaukseen.

- Luulen, että Mattilan Pirkko saa hoitaa tätä hommaa huomattavasti enemmän rauhassa. Hän on oikein hyvä valinta, kuntapolitiikan ammattilainen.


________________________________

Iltalehti: Tällainen on Halla-ahon yllätysseuraaja

Jussi Halla-ahon voimakkaasti tukema Juho Eerola joutui pettymään, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi Pirkko Mattilan hallintovaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi.

Suurelle yleisölle tuntemattoman Pirkko Mattilan valintaa voi pitää yllätyksenä. Toisaalta hänen valintansa varmisti sen, ettei perussuomalaisten päätöstä tarvitse enää viedä eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi. Tämä saattoi olla yksi syy Mattilan suurelle kannatukselle ryhmän sisällä.

Myöskään valiokuntapaikkoja ei tarvitse nyt puheenjohtajan vaihtumisen takia kierrättää, kun Halla-aho perii Mattilan paikan valiokunnan rivijäsenenä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan perussuomalaisten valiokuntajäsenyyksiin saatetaan kuitenkin tehdä muutoksia syksyllä.

Vuonna 1964 syntynyt Mattila on ensimmäisen kauden kansanedustaja Muhokselta. Hän työskenteli vuodet 1988-2007 sairaanhoitajana Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Sen jälkeen hän on toiminut opettajana Oulun aikuiskoulutuskeskuksessa. Vuonna 2005 hän valmistui filosofian maisteriksi Oulun yliopiston maantieteen laitokselta.

Eduskuntaan Mattila valittiin Oulun vaalipiiristä 3 947 äänellä.

Mattila on toiminut vuodesta 2005 Muhoksen kunnanvaltuutettuna ja vuodesta 2009 kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana.

Hallintovaliokunnan lisäksi Mattila on maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.

- Minulle tärkeitä asioita ovat perussuomalaiset asiat, aluepolitiikka, maaseutu ja arjen hyvinvointi, Mattila kertoo kotisivuillaan.

Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan Mattila pitää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa liian löysänä ja aselakia liian tiukkana.

Mattila on ollut naimisissa vuodesta 1989 lähtien Juha Mattilan kanssa. Pariskunnalla on kolme poikaa. Kotisivuillaan Mattila sanoo harrastavansa kuntosuunnistusta ja opiskelua.
_________________________________

Iltalehti: Halla-ahon tilalle Pirkko Mattila

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on hetki sitten valinnut eduskunnan hallintovaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi muhoslainen kansanedustaja Pirkko Mattila.

Puheenjohtajasta jouduttiin äänestämään. Ehdokkaita oli kolme. Mattila sai 25 ääntä, Juho Eerola 5 ääntä ja Ismo Soukola 5 ääntä.

Mattila korvaa puheenjohtajana kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps), joka joutui jättämään tehtävän saatuaan korkeimmalta oikeudelta sakkotuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Halla-aho olisi halunnut tilalleen kansanedustaja Juho Eerolan.
- En katso, että siinä on mitään erityisen paheksuttavaa, Mattila totesi edeltäjänsä "testamentista".

Hän kertoi ilmoittaneensa halukkuudesta tehtävään viime perjantaina, viimeisenä hakupäivänä.

- Minua ei pyydetty, vaan tein päätöksen itse. Ensimmäisen kauden kansanedustaja on jo valmiiksi hallintovaliokunnan jäsen, joten puheenjohtajan vaihdos ei lopulta vaatinut suurempaa kierrätysrulettia.

- Harkinta (puheenjohtajuuden hakemisesta) perustui nimenomaan jo kertyneeseen kokemukseen valiokuntatyöskentelystä.

46-vuotias Mattila on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja filosofian maisteri.