keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Yle: Kouvola jää pakolaisista voitolle

Yle Kymenlaakso: Kouvola jää pakolaisista voitolle 6.6.2012

Virkamiehet ovat selvittäneet Kouvolan maahanmuuttajaohjelman kustannuksia. Pakolaisista kaupunki saa jopa hiukan voittoa.

Valtio maksaa pakolaisten kustannukset kokonaisuudessaan ensimmäisen kolmen vuoden ajan.

Kouvola on perussuomalaisten valtuutettujen vaatimuksesta selvittänyt, mitä maahanmuuttajaohjelma kaupungille maksaa. Täyttä tietoa on mahdoton saada, mutta pakolaisista kaupunki näyttäisi jäävän vähän voiton puolelle.

Kolmen ensimmäisen vuoden ajan valtio korvaa pakolaisten kulut täysimääräisesti ja vähän ylikin.

- Vuonna 2009 valtio maksoi Kouvolalle pakolaisten perusturvasta 850 000 euroa ja kaupungin kulut olivat 734 000. Viime vuonna kaupunki sai valtiolta 2,7 miljoonaa ja maksoi 2,4 miljoonaa, apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen kertoo.

Vuonna 2011 Kouvolassa oli 340 pakolaista.

Alkuvuosien jälkeen pakolaiset, kuten myös muut maahanmuuttajat, siirtyvät tavallisen sosiaaliturvan piiriin, eikä heitä pysty erittelemään sen jälkeen.

- Ihmisten luettelointi rodun tai syntyperän mukaan on kielletty laissa, sanoo sosiaalipalveluiden tilaajapäällikkö Niina Korpelainen.

Kouvolan perussuomalaisten valtuustoryhmä vaati kirjallisessa kysymyksessä selvitystä kaupungin maahanmuuttajaohjelman kustannuksista. Maahanmuuttajaohjelma on ollut voimassa vuodesta 2009.

Kaupunginvaltuusto käsittelee vastausta kokouksessaan 11. kesäkuuta.

Mistä on kyse?
- Valtio maksaa pakolaisten ja paluumuuttajien kulut kokonaisuudessaan kolmen ensimmäisen vuoden ajan
- Kouvola on vuodesta 2009 saanut joka vuosi valtiolta hiukan enemmän kuin on pakolaisten perusturvasta ja koulutuksesta maksanut
- Perussuomalaiset valtuutetut vaativat selvitystä maahanmuuttajaohjelman kustannuksista kirjallisella kysymyksellä