torstai 28. kesäkuuta 2012

MTV3: Suomessa ei riitä hoitajia – Espanjassa koulutetaan väkeä Suomen tarpeisiin

MTV3: Suomessa ei riitä hoitajia – Espanjassa koulutetaan väkeä Suomen tarpeisiin 28.6.2012

Pohjois-Espanjan Bilbaossa on käynnistetty suomen kielen opinnot espanjalaisille, Suomeen syksyllä töihin suuntaaville sairaanhoitajille. Hoitajien on tarkoitus tulla paikkaamaan Suomen länsirannikon hoitajapulaa.

– Tämä lähtee tietenkin tarpeesta, sillä tällä hetkellä noin 10 prosenttia sairaansijoista on suljettuna juuri hoitajapulan takia, kertoo hallintoylilääkäri Sakari Telimaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Pohjanmaan ja länsirannikon sairaaloissa hoitajapula on jo huomattavasti lääkäripulaa suurempi ongelma.

– Lääkäripulaa helpotettiin aikanaan tuomalla ulkomailta lääkäreitä. Nyt samalla keinoin yritetään helpottaa akuuttia hoitajapulaa, kertoo Telimaa.

Pitkällä tähtäimellä hoitajapulaan odotetaan apua koulutuspaikkojen lisäämisestä.

– Tälläkin alueella niitä on lisätty runsaasti, mutta ne eivät tuo nopeaa apua, kertoo Telimaa.

Hän muistuttaa, että espanjalaishoitajien tuonti Suomeen tapahtuu valvotusti kolmen ESR-rahoitteisen projektin kautta. Hoitajat oppivat Bilbaossa suomen kielen lisäksi perustiedot suomalaisesta terveydenhoitojärjestelmästä ja työelämäkäytännöistä. Koulutuksesta vastaa Satakunnan koulutuskuntayhtymä.

– Tässä ei ole mitään bisnestä tai muuta hämärää, vaan kyse on eettisesti kestävästä työvoimapulan paikkaamisesta, sanoo Telimaa.

Ensimmäisessä koulutusryhmässä on 21 nuorta, jotka ovat kouluttajatahon mukaan erittäin motivoituneita oppimaan kieltä ja muuttamaan työttömyyden runtelemasta Espanjasta Suomeen. Alueen sairaalat ovat puolestaan sitoutuneet palkkaamaan espanjalaishoitajat töihin.