Suomenmaa, pääkirjoitus: Perussuomalaiset tuhlaavat valtakirjansa toisarvoiseen 27.6.2012
Runsas vuosi perussuomalaisten veret seisauttanutta vaalivoittoa, mutta laiha tulos. Porua on ollut kyllä paljon mutta villoja vähän. Yleisarvosana on ilman erityisiä kotiinpäinvetämisiäkään huono. Puolue tuhlaa äänestäjiltä saamaansa valtakirjaa toisarvoiseen.
Alkukuukausien murheenkryynin Teuvo Hakkaraisen rauhoituttua pinnalle on noussut yhä selvemmin perussuomalaisen eduskuntaryhmän jakautuminen kahteen leiriin.
Valtavirta näyttää olevan edelleen puheenjohtaja Timo Soinin komennossa. Sen sijaan Jussi Halla-ahon ja Hommafoorumin ympärille syntynyt ryhmä pitää yhä korkeampaa profiilia ja toimii myös muusta puolueesta välittämättä.
Uusin merkki tästä saatiin maanantaina, kun James Hirvisaari arvosteli oikeuslaitosta julkisuuteen tarkoitetussa kirjoituksessa kansanedustajan asemaan täysin sopimattomalla tavalla. Kaiken lisäksi Hirvisaaren pontimena oli hänen omakin tuomionsa. Hän yritti käyttää siten kansanedustajan arvovaltaa oman etunsa ajamiseen.
”Pidän ylimpiä oikeusasteitamme mielenmaailmaltaan poliittisesti korruptoituneina”, Hirvisaari kirjoitti. Samalla hän antoi ymmärtää, että valtakunnansyyttäjän virastossa toimii – nimeltä mainiten – ”kaksi kansanpetturia”.
Juuri vähää ennen oli Jussi Halla-aho joutunut luopumaan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta saatuaan tuomion kirjoituksestaan, jonka oikeus katsoi kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.
Halla-ahon tuomio nosti eduskuntaryhmän kahtiajaon selkeästi julkisuuteen. Pahaa verta herätti jo se, että Halla-aho ilmoitti puheenjohtajan paikalta luopumisestaan Hommafoorumin sivuilla sivuuttaen ryhmän ja sen menettelytavat. ”Lukekaa sieltä, jos tahdotte”, oli Halla-ahon operaation henki.
Kun Halla-aho esitti ikään kuin itsestään selvään tyyliin seuraajakseen hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi omaa hengenheimolaistaan Juha Eerolaa, joka ei ole edes valiokunnan jäsen, ryhmän enemmistölle riitti. Se torjui selvin luvuin Halla-ahon suunnitelman.
Äänestys nosti kuitenkin ensi kertaa julkisuuteen hommafoorumilaisen ryhmäkunnan perussuomalaisten sisällä. Siihen kuuluu kuusi kansanedustajaa. Ei siis suuren suuri, mutta kylläkin äänekäs ja näkyvä joukko.
Voi vain kuvitella, minkälaista tuskaa hakkaraisten, halla-ahojen ja hirvisaarten tempaukset ovat aiheuttaneet perussuomalaisten siinä osassa, joka haluaisi toimia rakentavammin ja joka on valmis hyväksymään yhteiset pelisäännöt ja myös eduskunnan arvovallan.
Tästä on saatu merkkejä monta kertaa. Esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin puuskahdukset ovat tulleet monta kertaa täysin tuskastuneesta sydämestä.
Timo Soinin olisi viisasta tehdä viimeinkin selkeä ero puolueensa ja eduskuntaryhmänsä äärioikeistolaiseen ja maahanmuuttokriittiseksi itseään nimittävään ryhmäkuntaan. Se laskee tempuillaan koko eduskuntaryhmän arvovaltaa ja sotkee rakentavaan työhön valmiiden edustajien pyrkimyksiä.
Kilpailevien puolueiden näkökulmasta tilanteen voisi kyllä toivoa jatkuvankin. Kansanvaltaa tämä toive ei kuitenkaan palvele.