keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Yle: Turvapaikanhakijoiden jalkapallon Suomen mestaruus Kemiin

Yle Uutiset: Turvapaikanhakijoiden jalkapallon Suomen mestaruus Kemiin 13.6.2012

SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen joukkue kukisti finaaliottelussa turkulaiset lukemin 2-0. Turvapaikanhakijoiden jalkapallon SM-kisoissa oli mukana vastaanottokeskusten joukkuetta eri puolilta Suomea.

Kemin Karihaaran tekonurmella raikaa nauru ja kannustus on kova, kun kamppaillaan jalkapallon Suomen mestaruudesta. Kieliä on monia, sillä tittelistä taistelevat turvapaikanhakijat.

Kisat ovat saaneet taakseen kovan profiilin toimijoita, kun entinen maajoukkuetähti keminmaalaislähtöinen Hannu Tihinen on ryhtynyt tapahtuman suojelijaksi ja kemiläinen entinen maajoukkuevalmentaja Jukka Ikäläinen toimii kilpailun Juryn puheenjohtajana.

- Hannun ja Jukan mukanaolo osoittaa kuinka arvostettua ja tärkeää vastaanottokeskusten jalkapallotoiminta on myös Palloliiton näkökulmasta, kertoo kisojen organisaattorina toimiva SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen pakolaisohjaaja Pasi Rauta.

Hauskanpitoa ja kovaa kannustamista

Kentän laidalla kuuluu monia kieliä eikä ihme, sillä joukkueissa on useita kansallisuuksia. Peli-ilme on kaikilla yhteinen. Hymyssä suin kannustetaan sekä omia pelaajia että vastustajia. Raudan mukaan kentällä pelataan ja temppuillaan ilman paineita, mikä näkyy selvästi ulospäin.

- Täällä on iloinen tunnelma, kun ihmiset nauravat, laulavat ja tanssivat otteluiden ohessa. Hieno kansainvälinen tunnelma kaikin puolin, kehuu Rauta.

Suurta roolia kisoissa näyttelee myös suvaitsevaisuus. Kansallisuuksien sekoittuessa toisten hyväksyminen on avainasemassa tapahtuman onnistumiseksi.

- Näin jalkapalloihmisen näkökulmasta tällaiset tapahtumat ovat avainasemassa kotouttamisohjelman kannalta. Näiden myötä oppii toimimaan ryhmässä, jossa on ihmisiä eri kulttuureista ja eri uskontotaustoilla. Samalla pystyy luomaan suhteita ja verkostoja myös suomalaisiin. Tärkeintä on kuitenkin, että kisoissa on päästy etenemään Fair Play-hengessä, luonnehtii Rauta.

Voitto tuli Kemiin

Vaikka hauskanpito on kisoissa selvästi pääasia, niin voitto on tähtäimessä jokaisella joukkueella. Ratkaiseviin mitalipeleihin lähdetään voittamaan ja puolustamaan omaa kunniaa.

Keskiviikkona iltapäivällä käydyssä finaaliottelussa kohtasivat kemiläiset ja turkulaiset. Ottelu päättyi kemiläisten 2-0 voittoon.

- Fiilikset on nyt hyvät. Pääsemme näyttämään poikaa Hannu Tihiselle, joka otti Kemin vastaanottokeskuksen kummijoukkueekseen, iloitsee joukkuetta valmentava Rauta.